Ce se întâmplă în organism dacă mâncăm fistic. Dacă migdalele au intrat în ultimii ani în centrul atenției ca super-aliment nutrițional, la fel se poate spune și despre fistic, ale cărui beneficii pentru sănătate sunt la fel de impresionante.
Fisticul are cantități mai mari de aminoacizi cu lanț ramificat
Fisticul are cantități mai mari de aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA), în comparație cu alte fructe cu coaja tare consumate în mod obișnuit, conform unui studiu din 2016, publicat în Nutrition Today. BCAA joacă un rol important în construirea mușchilor.
Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, fisticul poate fi considerat una dintre cele mai hrănitoare gustări. În comparație cu alunele sau nucile, fisticul este o sursă bună de fitosteroli, asociați cu scăderea nivelului colesterolului, scrie Ndtv.
Cele mai importante beneficii ale consumului de fistic
1. Îmbunătățește nivelul zahărului din sânge
Datorită indicelui glicemic scăzut, fisticul nu provoacă creșterea semnificativă a zahărului din sânge. Compușii fenolici, carotenoizi și antioxidanți, mențin nivelurile normale de zahăr din sânge.
2. Sănătatea ochilor
Cele mai mari concentrații de zeaxantină și luteină se găsesc în fistic. Acestea protejează ochii de degenerescența maculară, o afecțiune oculară legată de vârstă, care poate duce la pierderea vederii.
3. Ajută la pierderea în greutate
Deși consumul nucilor are multe avantaje pentru sănătate, se știe că au multe calorii. În schimb, fisticul are un conținut scăzut de calorii. În comparație cu 185 de calorii din nuci și 196 de calorii în nucile pecan, 28 g de fistic au 159 de calorii. Fisticul se află pe locul doi , după migdale, în ceea ce privește conținutul de proteine, reprezentând aproximativ 14% din caloriile totale.
4. Ajută digestia
Sunt o sursă bună de fibre alimentare, care facilitează digestia lină. 50 de grame de fistic furnizează aproximativ 3 grame de fibre alimentare, mai mult decât suficient pentru ca sistemul digestiv să funcționeze cât mai bine.
5. Asigură o mai bună protecție a creierului
Antioxidanții din fistic sunt asociați și de rate mai scăzute ale declinului mental legat de vârstă. Nucile și migdalele au beneficii care protejează creierul, dar fisticul este un mare aliat în lupta cu declinul cognitiv. Cercetările arată că administrarea acestor compuși poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier și au un efect pozitiv asupra performanței mentale.
6. Scad colesterolul și tensiunea arterială
S-a demonstrat că fisticul scade colesterolul. Fisticul este bogat în fibre și grăsimi poli- și mononesaturate, asociate cu un nivel scăzut de colesterol și un risc mai scăzut de boli de inimă. În plus, studiile demonstrează că fisticul scade tensiunea arterială.
7. Antiinflamator
Deoarece fisticul conține vitaminele A, E și alți nutrienți cu efecte antiinflamatorii, includerea lui în dietă poate ajuta la reducerea inflamației în orice zonă a corpului. De asemenea, stimulează sănătatea generală, reducând inflamația în ansamblu.
8. Sursă de fibre prebiotice
Fisticul este o sursă mare de fibre prebiotice. Acestea pot ajuta la fluxul alimentelor în tractul digestiv și pot asigura o digestie bună. Fisticul este bogat în antioxidanți, care au fost asociați cu pierderea în greutate și cu o sănătate mai bună a intestinului.
Fibrele prebiotice încurajează creșterea bacteriilor intestinale sănătoase și pot ajuta la combaterea bacteriilor dăunătoare care se dezvoltă în intestin. Consumul de fistic a fost legat de creșterea bacteriilor intestinale „bune”, mai mult decât consumul migdalelor.