Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci avocado în fiecare zi. Este medicamentul naturii

avocado

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci avocado în fiecare zi. Originar din regiunile mai calde din Mexic și America Centrală, avocado este un fruct mai special. Se caracterizează printr-o sămânță centrală mare, înconjurată de o pulpă netedă și cremoasă, de culoare verde, acoperită de o coajă exterioară aspră.

Din punct de vedere științific, avocado este de fapt un fruct de pădure. Cu toate acestea, profilul său nutrițional nu seamănă cu cel al fructelor de pădure.

Acesta conține o mare cantitate de grăsimi, calorii și proteine. De asemenea, se laudă cu o parte echitabilă de fibre, potasiu, magneziu, vitamine B (cum ar fi acidul folic), vitamina E și carotenoide, printre altele.

Nu e de mirare că, în lume, consumul de avocado a crescut substanțial. Pe lângă faptul că este plin de nutrienți, are o aromă de unt și ușor de nucă. Cu toate acestea, conținutul ridicat de calorii și grăsimi te poate face să te întrebi dacă avocado este sănătos pentru a fi consumat în mod regulat.

Iată ce spun datele științifice privind consumul zilnic de avocado, potrivit Eatingwell.

Îmbunătățește sănătatea intestinală

Un intestin sănătos este esențial pentru sănătatea și bunăstarea generală. Avocado poate fi cu siguranță o parte fundamentală a sănătății intestinale, având în vedere că sunt plini cu o cantitate impresionantă de fibre alimentare – un nutrient legat de îmbunătățirea sănătății intestinale.

Potrivit USDA, un avocado conține aproximativ 13,5 grame fibre, ceea ce reprezintă aproape jumătate din recomandarea de 28 până la 34 grame pe zi din Ghidurile dietetice 2020-2025 pentru americani.

Respectarea aportului zilnic de fibre alimentare joacă un rol esențial în hrănirea și alimentarea bacteriilor bune din intestin. La rândul lor, bacteriile bune degradează și fermentează fibra ingerată pentru a produce acizi grași cu lanț scurt.

Acizii grași cu lanț scurt oferă sănătate celulelor intestinale și mucoasei intestinale. Multe alimente bogate în fibre includ elemente prebiotice. Prin urmare, consumul unei varietăți de alimente bogate în fibre, cum ar fi avocado, funcționează împreună cu alimente bogate în probiotice, precum varza murată, kimchi și iaurt, aducând beneficii.

Un studiu din 2021 publicat în The Journal of Nutrition a constatat că consumul zilnic de avocado a dus la o abundență de bacterii care fermentează fibrele, creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt și concentrații mai scăzute de acid biliar fecal.

Concentrațiile mari de acizi biliari sunt problematice, deoarece pot crește inflamația intestinală și pot duce la mai multe afecțiuni, inclusiv probleme ale vezicii biliare

Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase

Adăugarea unui avocado în dietă ajută la gestionarea greutății. Deși conținutul de grăsimi din avocado le face să fie bogate în calorii, un studiu din 2022 publicat în Journal of the American Heart Association a observat că persoanele care au mâncat un avocado pe zi, timp de șase luni, au menținut o greutate corporală stabilă.

Cu alte cuvinte, consumul de avocado nu a contribuit la creșterea în greutate.

Consumul zilnic de avocado poate preveni creșterea în greutate, conform unui studiu din 2019. În plus, un studiu din 2021 din The Journal of Nutrition a constatat că savurarea unui avocado poate ajuta la reducerea grăsimii viscerale.

Risc redus de boli de inimă

Pentru a reduce riscul de apariție a bolilor de inimă, este vital să adoptați o dietă bogată în potasiu, magneziu, fibre, folați, grăsimi mononesaturate, polifenoli și antioxidanți. Oricare dintre acești nutrienți sănătoși pentru inimă este perfect ambalat într-un avocado copt.

Datorită densității mari de nutrienți, un studiu din 2022 din Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că avocado este asociat cu o scădere cu 16% până la 22% a riscului de boli cardiovasculare și boli coronariene.

Cercetătorii au observat că schimbarea unei jumătăți de porție de unt, margarină, ou, brânză, iaurt sau carne procesată cu aceeași cantitate de avocado scade semnificativ riscul acestor afecțiuni.

Un studiu din 2020 din The Journal of Nutrition sugerează că una dintre modalitățile prin care avocado reduce riscul de boli de inimă este prin scăderea colesterolului LDL oxidat, care poate duce la înfundarea arterelor.

Puteți îmbunătăți funcția creierului

Dacă sunteți interesat să preveniți declinul cognitiv și să vă îmbunătățiți sănătatea creierului, consumul zilnic de avocado vă poate ajuta. Potrivit unui studiu din 2020 din Jurnalul Internațional de Psihofiziologie, avocado conține compusul luteină, care traversează bariera hemato-encefalică și poate îmbunătăți funcția cognitivă.

Luteina este un carotenoid sau pigment vegetal care reprezintă 66% până la 77% din concentrația totală de carotenoizi din creierul uman. Se crede că are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la protejarea creierului.

Un studiu din 2021 din Frontiers in Nutrition a constatat că persoanele în vârstă care mănâncă avocado sau guacamole au avut scoruri cognitive semnificativ mai mari la toate testele cognitive.

Dintre testele cognitive evaluate, consumul de avocado a îmbunătățit semnificativ performanța memoriei. Această constatare este importantă deoarece memoria este de obicei prima care scade la persoanele cu boli neurodegenerative legate de vârstă.