Listei interminabile a studiilor care arată efectele pe termen lung ale COVID-19 i se adaugă acum o nouă cercetare. Este vorba de o descoperire uluitoare a oamenilor de știință privind Covid-19 și probleme cardiace.
O analiză exhaustivă a dosarelor de sănătate a arătat că pacienții care s-au recuperat după COVID-19 prezintă un risc semnificativ mai mare de complicații cardiovasculare în anul de după infecția acută. Noile descoperiri, publicate în Nature Medicine, susțin printre altele că supraviețuitorii coronavirusului au șanse cu 55% mai mari de a suferi un eveniment cardiovascular grav, după ce s-au recuperat.
Potrivit New Atlas, cercetătorii au analizat dosarele medicale ale Departamentului Veteranilor din SUA, analizând aproximativ 150.000 de cazuri pozitive de COVID-19. Rezultatele cardiovasculare în cele 12 luni de după infectare au fost comparate cu două grupuri mari de control, de peste cinci milioane de pacienți.
72% mai multe șanse de a face o boală coronariană, 63% mai multe șanse de a suferi un atac de cord
Într-un interval de timp care începe la 30 de zile după infecția inițială și până la un an mai târziu, pacienții cu Covid au avut cu 72% mai multe șanse de a face o boală coronariană, în comparație cu cei neinfectați cu SARS-CoV-2. De asemenea, au avut cu 52% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral și cu 63% mai multe șanse de a suferi un atac de cord, arată cercetarea.
Sunt boli care vor afecta oamenii toată viața
„Am vrut să ne bazăm pe cercetările anterioare privind efectele pe termen lung ale COVID, aruncând o privire mai atentă la ceea ce se întâmplă cu inimile oamenilor”, a explicat profesorul Ziyad Al-Aly, autor principal al noului studiu de la Universitatea Washington. „Ceea ce vedem nu arată deloc bine. COVID-19 poate duce la complicații cardiovasculare grave și deces. Inima nu se regenerează ușor după ce a fost afectată. Acestea sunt boli care vor afecta oamenii toată viața”, avertizează Ziyad Al-Aly.
Ce s-a mai descoperit în noul studiu
Studiul a constatat că pacienții cu COVID-19 au prezentat o rată cu 55% mai mare de evenimente cardiovasculare adverse majore în anul care a urmat formelor acute ale bolii. Aceste evenimente adverse au inclus tulburări cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala cardiacă ischemică și non-ischemică, pericardita, miocardita și insuficiența cardiacă.
Conform profesorului Al-Aly, riscurile de evenimente cardiovasculare au fost mai mari la cei cu afecțiuni cardiace preexistente și la cei care au avut o formă severă a COVID-19. Cu toate acestea, în toate cohortele, studiul a constatat în continuare că noul coronavirus a crescut riscul apariției unor probleme cardiace.
”Unul din cele mai alarmante aspecte este că oamenii care nu au avut niciodată probleme cu inima și erau considerați cu risc scăzut, dezvoltă și ei probleme cardiace post COVID-19”, a mai spus Al-Aly.
Misterul nu a fost încă dezlegat
Cu toate acestea, râmâne neclar motivul pentru care infecția cu SARS-CoV-2 crește riscul unei persoane de a avea anumite boli cardiovasculare. În noul studiu, cercetătorii presupun că ar fi vorba de o serie de mecanisme potențiale, cum ar fi deteriorarea persistentă a celulelor de la infecția virală acută sau un răspuns imunitar hiperactiv persistent în urma bolii.
Rezultatele se adaugă unui număr tot mai mare de date care evidențiază efectele pe termen lung ale COVID-19. De curând, un studiu australian a urmărit 20.000 de cazuri de COVID-19, timp de până la un an după infecția acută. Așa s-a constatat că noul coronavirus a crescut semnificativ riscul unei persoane de a fi afectată de bolil neurologice, cardiace și vasculare, în comparație cu cei care nu s-au infectat.