Informația momentului pentru toți cei care se uită la TV. Reducerea timpului petrecut în fața televizorului ar putea să nu sune deloc tentant pentru mulți oameni.
Dar, conform celui mai recent studiu, mai puțin timp petrecut în fața ecranului de televizor este asociat cu șanse semnificativ mai mari de îmbătrânire sănătoasă.
„Mesajul nostru este că înlocuirea timpului petrecut la televizor cu o activitate fizică ușoară, activitate fizică moderată până la intensă și somn este benefică pentru îmbătrânirea sănătoasă”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Molin Wang, profesor de medicină la departamentul de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Chan a Universității T.H, conform CNN.
Rezultatele nu sunt surprinzătoare, deoarece numeroase studii au dovedit că, în general, comportamentele sedentare au un impact semnificativ asupra sănătății, a spus dr. Andrew Freeman, director pentru sănătatea cardiovasculară la National Jewish Health din Denver.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele din Studiul de sănătate a peste 45.000 de persoane, în vârstă de peste 50 de ani, care nu aveau boli cronice, potrivit studiului publicat marți în jurnalul JAMA Network Open.
Cercetătorii au urmărit timp de 20 de ani informații despre timpul pe care oamenii îl petrec la serviciu, acasă și uitându-se la televizor, dar și despre orele petrecute stând în picioare sau mergând pe jos acasă și la serviciu. Aceste date au fost comparate apoi cu date despre îmbătrânirea lor.
Fiecare două ore în plus petrecute la televizor, asociate cu o scădere cu 12% a șanselor de a îmbătrâni în mod sănătos
Îmbătrânirea sănătoasă a fost definită ca fiind cea până la vârsta de cel puțin 70 de ani, cu patru factori de sănătate: nicio boală cronică majoră, nicio afectare a memoriei subiective, a sănătății fizice și a sănătății mintale, arată studiul.
Conform cercetării, fiecare două ore în plus petrecute în fața televizorului au fost asociate cu o scădere cu 12% a șanselor de a îmbătrâni în mod sănătos. Pe de altă parte, adăugarea a două ore de activitate fizică ușoară la locul de muncă a însemnat o creștere cu 6% a șanselor de îmbătrânire sănătoasă.
„Statul în fața televizorului pare să fie asociat cu rezultate mai proaste”, a spus Freeman.
„Desigur, este explicabil, penru că oamenii nu au fost creați pentru a sta în fața unui ecran toată ziua. Cu cât stăm mai mult, cu atât avem mai multe probleme, mai ales pe măsură ce îmbătrânim”, a adăugat el.
Înlocuirea unei ore de stat la televizor cu o activitate fizică ușoară, acasă sau la serviciu, a fost asociată cu șanse mai mari de îmbătrânire sănătoasă, arată studiul.
Sedentarismul din copilărie poate crește riscul de boli de inimă, mai târziu în viață
Un studiu din 2017 a arătat o relație între timpul petrecut pe scaun și moartea timpurie din. orice cauză. Iar sedentarismul, în copilărie, poate crește riscul de boli de inimă mai târziu în viață, potrivit cercetărilor din 2023.
Problema este deosebit de gravă atunci când mănânci o cantitate foarte mare de sare, tipic modului de alimentație al americanilor, fără a face suficientă mișcare, a adăugat el. Aceste obiceiuri adesea nesănătoase merg mână-n mână.
„Când oamenii stau în fața televizorului, de obicei leagă toate aceste alte activități comorbide, cum ar fi mâncatul în timp ce se uită la TV, eșecul de a se conecta cu ceilalți și întreruperea somnului”, a spus Freeman.
„Activitatea fizică este o modalitate incredibilă de a reduce riscul cardiovascular și tensiunea arterială”, a spus Freeman.
Cum să scapi de comportamentul sedentar
Dacă lucrezi opt, 10 sau chiar 12 ore pe zi într-un birou, s-ar putea să fie dificil să faci mai multă mișcare.
„Sugestia mea este că ar trebui să luați în considerare să stați mai mult timp la birou în picioare sau chiar să folsiți banda de alergare, dacă puteți și aveți spațiu”, a spus Freeman.
Cu toate acestea, nu trebuie să renunțați definitiv la televizor.
Poate încercați să asociați televizorul cu comportamente sănătoase, cum ar fi câteva mișcări de întreținere sau mâncând gustări hrănitoare, recomandă el.
Atât televizorul, cât și utilizarea computerului, implică un anumit timp petrecut în fața unui ecran, dar aceste activități folosesc creierul în moduri diferite, care-i pot afecta sănătatea. Privitul la televizor este considerat un „comportament sedentar pasiv din punct de vedere cognitiv”. Mai precis, creierul nu este la fel de activ și necesită o cogniție mai scăzută pentru a se angaja în această activitate.
Timpul petrecut în fața computerului este un comportament sedentar activ din punct de vedere cognitiv, care necesită o mai mare stimulare a creierului. Cercetătorii au crezut că aceste asocieri fac diferența în memoria longitudinală și cogniție.