Ce efecte va avea rectificarea bugetară asupra economiei?
Rectificarea bugetară. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat, în cadrul unui interviu acordat pentru Profit News TV, că „rectificarea pe venituri nu prea are cum să fie pozitivă, având în vedere sumele pe care le ştim că nu se realizează.”
„Va trebui să fim cât se poate de realişti. Eu nu mi-aș dori ca, la sfârşitul anului, să avem o ţintă de deficit depăşită faţă de angajamentele pe care le-am avut faţă de Comisia Europeană şi, după aceea, tot anul 2024, să avem de discutat cu Comisia Europeană pentru a evita decizia de blocare a banilor europeni. Nu aş dori să se întâmple acest lucru.
Depinde şi de felul în care ceilalţi ordonatori de credite – să nu uităm că avem 16.000 de ordonatori de credite care gestionează cele 624 de miliarde de lei pe care le are bugetul – aşadar depinde şi de acţiunile lor individuale, dar şi de măsurile pe care le ia Ministerul Finanţelor.
La cum arată cifrele, ar trebui să avem o rectificare pe venituri. Cu siguranţă se va ţine seama de acestă nerealizare de venituri la rectificarea bugetară”, a declarat ministrul Finanţelor, potrivit sursei citate anterior.
Potrivit spuselor sale, „rectificarea pe cheltuieli, având în vedere cofinanţarea la proiectele europene, cheltuielile de funcţionare la Ministerul Educaţiei, cheltuielile de funcţionare la Ministerul Administraţiei şi Internelor, la CNAS, nu poate să fie decât majorare de cheltuială, iar aceasta trebuie gestionată în mod corespunzător.”
Când va avea loc prima rectificare bugetară din acest an?
De curând, premierul României a fost întrebat când va avea loc prima rectificare bugetară de anul acesta. Șeful Executivului a spus că, în momentul în care va trece legea pe care și-a asumat-o în Parlamentul României, se va crea cadrul legal.
„Vom face un fond pentru cofinanţare. În momentul în care va trece legea pe care mi-am asumat-o în Parlamentul României, se va crea cadrul legal. Când vom avea cadrul legal, deja s-au dat mai multe hotărâri de guvern ca să fie funcţional acel cadru legal şi sunt ferm convins…
Prioritatea numărul unu este exerciţiul bugetar 2016 – 2020, astfel încât să ne apropiem la o absorbţie cât mai mare”, a declarat el la Arad.
Șeful Guvernului a mai precizat că actualul exercițiu financiar se va încheia pe data de 31 decembrie.
„Îmi doresc o absorbţie peste 95 la sută, să fie cât mai aproape de sută la sută şi suntem în discuţii cu Comisia astfel încât anumite plăţi să putem face şi pe alte paliere (…) Oricum, există o subcontracrare de aproape 50 la sută care sunt proiecte şi fazate care intră pe exerciţiul actual.
E o discuţie, dar prioritatea mea ca prim-ministru şi a Guvernului României şi a ministrului de Finanţe este de a nu pierde bani europeni”, a spus acesta.