Efecte secundare înspăimântătoare. Simptome grave după COVID-19. Nu e de joacă

Sursă: Dreamstime

Efectele infecției cu Covid-19 asupra creierului au fost observate încă de la începutul pandemiei. Recent, s-a descoperit că trei adolescenți din California au dezvoltat simptome psihiatrice după ce s-au infectat cu Covid-19. Acestea, spun experții, reprezintă un efect secundar rar, dar extrem de înspăimântător al bolii.

O echipă de cercetare de la Universitatea din California, San Francisco, a efectuat studii de caz pe cei trei adolescenți pentru a vedea exact de ce au apărut aceste probleme psihiatrice. Fiecare dintre cei trei adolescenți este un caz diferit, ceea ce face ca simptomele să fie deosebit de confuze.

Cercetătorii au motive să creadă că fenomenul nu e o pură coincidență

Deși trei cazuri nu sunt suficiente pentru a trage concluzii despre virus, cercetătorii cred că simptomele ar putea fi rezultatul unui răspuns imun care provoacă inflamație în anumite părți ale creierului.

Echipa UCSF, care și-a publicat concluziile în JAMA Neurology, a adunat teste medicale și date de screening de la cei trei pacienți, care erau internați din cauza problemelor psihiatrice, scrie Daily Mail.

Dr. Sam Pleasure, profesor de neurologie la UCSF și coautor al studiului, a declarat pentru DailyMail că există o legătură stabilită între infecțiile virale cu Covid și acest tip de probleme psihiatrice. „Ca neurologi, putem să ne gândim la aceste lucruri care apar după fenomene infecțioase”, a spus el.

Cu aproape două decenii în urmă, când SARS sau SARS-CoV-1 a declanșat un focar în Asia, mai mulți oameni au avut probleme psihologice despre care experții au spus că ar fi putut fi cauzate de virus. Deși o asociere cauzală nu poate fi stabilită, cercetătorii au motive să creadă că fenomenul nu e o pură coincidență.

Acum, odată cu apariția COVID-19, cercetătorii încep să observe aceeași legătură între infecția virală și acest gen de probleme. La fel ca multe alte organe, și creierul se poate inflama în urma luptei sistemului imunitar al unei persoane cu virusul. Dacă acea parte a creierului care controlează gândurile unei persoane se inflamează, explică Pleasure, atunci este posibil ca aceasta să se confrunte cu probleme psihiatrice.

Primul pacient, simptome severe de paranoia

Primul pacient din studiul de caz avea probleme de anxietate și depresie înainte de a fi testat pozitiv pentru Covid. În urma infecției, pacientul a început brusc să experimenteze simptome severe de paranoia, spune Pleasure. Tînărul a început să creadă că este urmărit de alte persoane și suferea de ”mania persecuției”.

Pacientul a început să se simtă mai bine după tratamentul cu imunoterapie și, după o lună, și-a revenit complet.

Al doilea pacient a avut tendințe suicidare și schimbări de dispoziție

Cel de-al doilea pacient are o formă mult mai severă pentru care încă primește tratament. După ce a scăpat de infecție, a început să aibă probleme de concentrare. La scurt timp, au apărut idei suicidare, agresivitate, melancolie și schimbări de dispoziție. La zece săptămâni după aceste simptome a fost internat.

Cel de-al treilea pacient a prezentat un „comportament ciudat”, unul dintre cele mai evidente simptome fiind insomnia. De asemenea, a dat semne de anorexie, motiv pentru care a fost internat în spital. Cei doi pacienți au avut unele probleme psihiatrice înainte de infectate, dar au dezvoltat simptome severe după infecție.