Un nou studiu realizat în SUA sugerează că acest obicei poate proteja împotriva demenței. Această cercetare a fost publicată în JAMA Network Open.
O lingură de ulei de măsline pe zi ar putea reduce cu 28% riscul de deces cauzat de demență
În timp ce dietele sănătoase „mediteraneene” tind să includă un strop de ulei de măsline, cercetătorii susțin că ingredientul în sine iese în evidență prin calitățile sale benefice.
„De obicei, oamenii care folosesc ulei de măsline pentru gătit sau ca sos au o dietă de calitate mai bună, dar, în mod interesant, am descoperit că asocierea este determinată de acest factor”, a spus nutriționistul Anne-Julie Tessier de la Universitatea Harvard, potrivit Sciencealert.
Tessier și colegii săi au combinat rezultatele sondajelor pe asistenți medicali și profesioniști din domeniul sănătății, efectuate între anii 1970 și 1980. Aceștia nu aveau boli de inimă și cancer atunci când sondajele au introdus pentru prima dată întrebări privind consumul de ulei de măsline.
În anii care au urmat, 4.751 din cei 92.383 de participanți selectați au murit din cauze legate de demență.
Ce au constatat autorii studiului
Cercetătorii au descoperit că adulții care consumau în mod regulat mai mult de 7 grame de ulei de măsline pe zi (adică puțin peste o linguriță sau aproximativ o jumătate de lingură) aveau 28% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor legate de demență, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată sau rar ulei de măsline.
„Uleiul de măsline poate avea efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare datorită conținutului său ridicat de acizi grași mononesaturați și alți compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi vitamina E și polifenoli”, explică Tessier și echipa ei în lucrarea lor.
Polifenolii din uleiul de măsline pot ajuta la prevenirea plăcilor de amiloid asociate cu Alzheimer
Studiile pe animale sugerează că anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi acizii grași mononesaturați din uleiul de măsline, pot avea beneficii protectoare asupra sănătății, iar polifenolii pot ajuta la prevenirea plăcilor de amiloid asociate cu boala Alzheimer.
„Există unele dovezi care arată că o combinație a tuturor acestor compuși diferiți este mai mult decât un singur element responsabil pentru efectele pozitive”, a declarat specialistul în neuroștiință de la Temple University, Domenico Praticò, care nu a fost implicat în studiu.
Participanții la studiu au fost în primul rând albi, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi încă generalizate la diferite populații. Mai mult, deoarece a fost un studiu observațional, cercetătorii nu pot lega direct rezultatele cu uleiul de măsline.
Cu toate acestea, cercetările anterioare au sugerat, de asemenea, că persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline au un risc cu aproximativ 30% mai mic de a muri din cauza unei boli neurodegenerative.
Cu incidența cazurilor de demență în continuă creștere la nivel global și fără vindecare, măsurile preventive prin dietă, exerciții fizice și mentale sunt cea mai bună șansă pe care o avem de a atenua aceste boli, care afectează în prezent peste 55 de milioane de oameni la nivel global.
Oleuropeina a redus formarea depozitelor de amiloid
Cercetătorii au constat că oleuropeina, un polifenol care se găsește în niveluri ridicate în uleiul de măsline extravirgin, a redus formarea depozitelor de amiloid, un semn distinctiv al bolii Alzheimer.
„Având în vedere că uleiul de măsline este sursa principală de grăsime dintr-o dietă mediteraneană tipică, am fost interesați să examinăm asocierea acestuia cu demența fatală”, a spus dr. Alex Tessier pentru Medical News Today.
Un studiu efectuat in 2017 pe animale a descoperit că șoarecii care consumau în mod regulat ulei de măsline păreau să aibă un risc redus de Alzheimer. Cu cercetări suplimentare, în special la oameni, autorii studiului au constatat că uleiul de măsline ar putea deveni, în cele din urmă, un instrument eficient pentru a ajuta fie la prevenirea bolii Alzheimer, fie la încetinirea progresiei acesteia.
Compușii fenolici ajută la neutralizarea radicalilor liberi
Datorită cantității mai mari de antioxidanți cu conținut ridicat de compuși fenolici, uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate. Polifenolii neutralizează radicalii liberi care dăunează celulelor noastre, deci cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine.
„Compușii fenolici sunt extrem de buni la neutralizarea radicalilor liberi și, prin urmare, sunt foarte buni antiinflamatori”, spune medicul John Hunnes. „Aceștia ajută celulele să evite mutațiile, știut fiind faptul că radicalii liberi cresc riscul de mutații.” Pe lângă faptul că ne protejează de boli, polifenolii din acest ulei ajută organismul să funcționeze mai eficient.