Autorităţile chineze au pus sub acuzare cinci persoane în China centrală pentru implicare în tranzacţii ilegale cu organe, după ce un adolescent şi-a vândut rinichiul pentru a cumpăra un iPhone şi un iPad, anunţă Associated Press, citată de Financial Times. Cazul a ridicat noi îngrijorări legate de impactul negativ al creşterii consumerismuluiui în societatea chineză, în special în rândurile tinerilor.
Procurorii din oraşul Chenzhou au acuzat cei cinci suspecţi de organizarea extracţiei şi transplantului unui rinichi de la un elev de liceu de 17 ani, potrivit agenţiei oficiale de presă Xinhua News Agency. Grupul acuzaţilor include un chirurg, reprezentantul unui spital şi persoane care au căutat pe Internet donatori şi au închiriat o cameră de operaţii pentru desfăşurarea procedurii.
Potrivit Financial Times, circa 1,5 milioane de persoane au nevoie de transplant de organe în china, dar nu se realizează decât circa 10.000 de astfel de operaţii în fiecare an, ceea ce alimentează comerţul ilegal de organe. Agenţia Xinhua l-a descris pe unul dintre acuzaţi ca fiind ruinat financiar şi frustrat din cauza unor datorii la jocuri de noroc. El a mărturisit că a cerut unui alt acuzat să caute donatori de organe pe forumuri online şi pe cineva care să închirieze o sală de operaţii pentru transplant. Operaţia a avut loc în luna aprilie a anului trecut. Iniţiatorul operaţiunii a primit 220.000 de yuani (35.000 de dolari), din care a dat studentului echivalentul a 3.500 de dolari şi a împărţit restul banilor cu ceilalţi acuzaţi şi cu câteva cadre medicale implicate în oparaţie.
Când studentul s-a întors acasă, a fost întrebat cum şi-a permis achiziţionarea unui iPhone şi a unui iPad noi. I-a spus mamei sale că şi-a vândut un rinichi.
Potrivit ziarului Southern Daily, citat de Financial Times, multe alte persoane şi-au vândut sau intenţionează să-şi vândă rinichii pentru a câştiga bani. Intenţiile de utilizare a sumelor astfel obţinute includ plata unor datorii mari, cumpărarea unui smartphone sau plata unui avort pentru o prietenă. "Fără a se confrunta cu greutăţi la fel de mari ca generaţia dinaintea lor, aceşti tineri născuţi după 1990 iau decizii radicale. Dacă au de ales între corpul lor şi materialism, îl aleg fără ezitare pe ultimul. În societatea de azi, în care dorinţele sunt infinite iar pretenţiile sunt fără limite … competiţia oarbă cu ceilalţi pentru obţinerea de tehnologie de ultimă generaţie va ajunge să ruineze treptat vieţi", a arătat, în editorialul de luna trecută scris în stilul inconfundabil al presei chineze de partid, ziarul oficial al Partidului Comunist care conduce China, despre raportul pe marginea acestui caz.