Membru al familiei Brassicaceae, alături de conopidă, varză și varză de Bruxelles, broccoli face parte dintr-un grup de legume renumit pentru numeroasele sale proprietăți de promovare a sănătății. La fel ca rudele sale, broccoli este plin de nutrienți esențiali, inclusiv vitamina C, K, acid folic și fibre.

Fie că ești sau nu un fan broccoli, această legumă verde bogată în nutrienți merită un loc în meniul săptămânal. Iată cum consumul regulat de broccoli poate aduce beneficii sănătății și bunăstării generale, conform Eatingwell.

Poate reduce riscul de cancer

Broccoli este bogat în compuși puternici din plante care pot oferi beneficii împotriva cancerului.

Când legumele crucifere sunt tocate sau mestecate, eliberează o substanță fitochimică numită sulforafan, considerat anti-cancerigen, spune medicul Rhyan Geiger. În plus, această substanță puternică a fost legată de un risc redus de apariție a diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, prostată, piele, colon, vezică urinară și oral.

Cercetările au arătat rolul sulforafanului în sprijinirea căilor de detoxifiere, ajutând la eliminarea substanțelor chimice, care cauzează cancer și inhibarea creșterii celulelor canceroase.

Bogat în sulforafan, broccoli poate fi o modalitate proactivă de a te proteja împotriva dezvoltării cancerului.

Poate reduce riscul unor boli de inimă

Încorporarea broccoli în dietă poate atenua riscul unor boli cardiovasculare. Plin de fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori, broccoli ajută la scăderea nivelului de colesterol, la îmbunătățirea tensiunii arteriale și susținerea funcției cardiace.

Poate susține sistemul imunitar

Broccoli oferă o sursă bogată de vitamine și antioxidanți pentru a ajuta la întărirea sistemului imunitar împotriva germenilor și a substanțelor dăunătoare.

O cană de broccoli mărunțit conține 90% din valoarea zilnică (VD) de vitamina C, oferind acest nutrient care susține imunitatea mai mult decât o portocală de mărime medie.

În plus, cercetările au arătat că sulforafanul din broccoli activează enzime antioxidante si reduce moleculele inflamatorii, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor bacteriene si virale.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Poate susține sănătatea intestinală

Broccoli este o sursă bună de fibre prebiotice, care hrănesc bacteriile benefice din intestin și ajută la protejarea mucoasei intestinale.

Mai exact, broccoli promovează un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale prin îmbunătățirea raportului dintre Bacteroidetes și Firmicutes, cele două grupuri majore de bacterii din intestin.

Fibrele alimentare din broccoli încurajează mișcările intestinale regulate, ajutând la prevenirea constipației, fiind o modalitate excelentă de a susține sănătatea digestivă.

Poate îmbunătăți sănătatea oaselor

Consumul regulat de broccoli este excelent pentru sănătatea oaselor, datorită conținutului bogat de vitamine și minerale. O jumătate de cană porție de broccoli gătit conține 92% din DV de vitamina K, care joacă un rol esențial în activarea proteinelor implicate în mineralizarea oaselor. În mod surprinzător, broccoli crud oferă aproximativ 43 de miligrame (3% din DV) de calciu per cană, oferind un impuls mic, dar benefic al acestui mineral.

Poate îmbunătăți sănătatea pielii

În timp ce cremele de protecție solară sunt măsuri externe importante pentru protejarea pielii, o dietă cu alimente bogate în antioxidanți poate oferi protecție UV. Broccoli conține sulforafan, luteină, kaempferol și quercetină, care sunt compuși vegetali despre care s-a demonstrat că reduc efectele negative ale radiațiilor UV. Prin urmare, consumul regulat de broccoli poate ajuta la protejarea pielii din interior spre exterior.

Poate reduce inflamația din corp

Inflamația cronică este implicată în debutul și progresia multor boli cronice. Ca atare, încorporarea alimentelor antiinflamatoare, cum este broccoli, poate ajuta la scăderea riscului de dezvoltare a bolii. Sulforafanul este unul dintre compușii primari din broccoli care prezintă proprietăți antiinflamatorii puternice.