Depresie, epuizare, sinucideri. Dezastrele naturale și vremea extremă nu afectează doar planeta. Ele au consecințe și asupra sănătății noastre mintale, potrivit unui nou studiu.
Depresie, epuizare, sinucideri. Sud-africanii nu s-au confruntat doar cu efectele fizice ale crizei climatice, cu inundații și secete, ci și sănătatea lor mintală a fost pusă în pericol, arată studiul realizat de Centrul pentru Drepturile asupra Mediului.
Gestionarea efectelor dezastrelor naturale asupra sănătății mintale a fost la fel de importantă ca abordarea evenimentului.
Depresie, epuizare, sinucideri. Efecte nocive ale schimbărilor climatice
Studiul a arătat, de asemenea, că instalațiile cu combustibili fosili reprezentă o amenințare la fel de semnificativă precum un dezastru meteorologic pentru sănătatea mintală a celor din zona respectivă.
Cei care locuiesc în și în jurul orașelor care produc energie din cărbune sunt cei mai vulnerabili la schimbările climatice care le afectează sănătatea mintală, susțin autorii studiului.
Schimbările climatice cresc riscul de experiențe depresive
Consecințele schimbărilor climatice – cum ar fi intensificarea securității apei, temperaturi tot mai mari, secete, incendii și nesiguranță alimentară – necesită „acțiuni urgente”, deoarece „implicațiile asupra sănătății mintale sunt uimitoare”, avertizează autorii.
”Anxietate, atacuri de panică, dificultăți de concentrare”
„Schimbările climatice cresc riscul de experiențe depresive, tristețe, furie, neputință, lipsă de speranță, tulburări de somn, oboseală sau pierderea energiei și chiar pot duce la tentative de sinucidere”.
Anxietate, atacuri de panică, dificultăți de concentrare
Cercetările au arătat că oamenii pot suferi de anxietate, atacuri de panică, dificultăți de concentrare și oboseală.
Eco-anxietatea, un termen folosit pentru a descrie legătura dintre schimbările climatice și sănătatea mintală, este asociată cu sentimente pe termen lung de frică, furie și epuizare.