Observând peste 150.000 de pacienți infectați cu noul coronavirus, pe o perioadă de 12 luni, cercetarea a descoperit că infecțiile au dus la o creștere cu 42% a riscului apariției mai unor tulburări neurologice, scrie Newatlas.
După izbucnirea pandemiei în SUA, Ziyad Al-Aly, epidemiolog la Universitatea Washington, a colaborat intens cu Departamentul Veteranilor din SUA. Cercetarea sa a folosit baza de date de aici pentru a colecta informații noi, de fiecare dată, asupra efectelor pe termen lung ale COVID-19.
O evaluare cuprinzătoare a consecințelor neurologice pe termen lung ale COVID-19
La începutul anului, Al-Aly și colegii săi au publicat mai multe studii care raportau o creștere a problemelor cardiovasculare și a altor tulburărilor de sănătate mintală la pacienții cu COVID-19, cu până la 12 luni după o infecție inițială. Acest nou studiu, publicat în Nature Medicine, analizează în linii mari diferitele probleme neurologice ale pacienților, după infecțiile ușoare și severe.
„Studiul nostru oferă o evaluare cuprinzătoare a consecințelor neurologice pe termen lung ale COVID-19”, a explicat Al-Aly. „ Am evaluat 44 de tulburări cerebrale și alte tulburări neurologice atât în rândul pacienților nespitalizați, cât și în rândul pacienților internați, inclusiv în rândul celor internați la terapie intensivă ”, a subliniat el.
Supraviețuitorii COVID, cu 42% mai multe șanse de a experimenta anumite probleme neurologice
Cercetarea a inclus evenimente cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral, tulburări episodice, inclusiv migrene și convulsii, și afecțiuni cognitive precum Alzheimer.
Astfel, s-a descoperit că supraviețuitorii COVID aveau cu 42% mai multe șanse de a experimenta anumite afecțiuni neurologice în anul de după infectare, comparativ cu cei care nu s-au infectat.
Probleme de memorie, accident vascular cerebral, afecțiuni oculare
Conform studiului, supraviețuitorii COVID-19 s-au confruntat cu un risc crescut, cu 77%, de probleme de memorie și cu risc crescut cu 50% de accident vascular cerebral. De asemenea, pacienții care au supraviețuit au avut un risc crescut de convulsii cu 80% mai mare și un risc cu 30% mai mare de afecțiuni oculare.
S-au mai remarcat și creșteri, nu foarte mari, ale diagnosticelor de Alzheimer la pacienții cu COVID.
„E puțin probabil ca cineva care a avut COVID-19 să facă din senin Alzheimer”, a subliniat Al-Aly.
„Boala Alzheimer are nevoie de ani pentru a se instala. Bănuim însă că oamenii care au predispoziție la Alzheimer pot fi „ajutați” de COVID să dezvolte boala. Este rar, dar îngrijorător”, susține profesorul.
Efectele devastatoare ale Covid-19 pe termen lung
Potrivit cercetătorilor, dacă cifrele din acest studiu ar fi extrapolate la numărul de cazuri de COVID raportate în SUA, peste șase milioane de oameni ar fi experimentat un tip de problemă neurologică după infectare. Chiar și reducerea acestui număr la jumătate tot înseamnă că milioane de oameni au avut probleme ale creierului după COVID.
„Rezultatele arată efectele devastatoare ale Covid-19 pe termen lung”, a spus Al-Aly. Acesta spune că riscurile unor afecțiuni neurologice specifice au fost mai mari în rândul persoanelor mai tinere.
„Tulburări de memorie și cognitive, tulburări senzoriale, inclusiv sindromul Guillain-Barré și encefalită sau encefalopatie au fost mai puternice la adulții mai tineri”, a spus Al-Aly.