„Noi acţionăm cu toată forţa, cu toate structurile statului, avem sprijin din partea armatei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră. Veghem în continuare să nu apară noi focare. Avem expusă toată frontiera de nord şi de vest, deşi boala a penetrat prin extremităţi în nord-vest şi sud-est, avem frontieră cu Republica Moldova cu Ucraina. Suntem în permanentă stare de alertă atât pe plan intern pentru a gestiona evoluţia epidemiologică cât şi la frontiere, pentru a preveni apariţia de noi focare. Boala este cât se poate de agresivă, iar la noi a intrat mai târziu faţă de alte ţări de pe coridorul nordic”, a spus Gereonimo Brănescu, președintele ANSVSA.
Acesta a precizat că în momentul de faţă sunt în diferite faze de evoluţie 440 de focare confirmate, din care 438 se află în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale din judeţul Tulcea, în prima exploataţie urmând să se finalizeze sacrificarea a 45.000 de porci.
Patronul procesatorului de carne Carniprod Tulcea, Nicolae Ciuleac, care a sacrificat deja, din cauza pestei porcine 27.000 de porci, spune că are pagube de 10 milioane de euro şi intenţionează să cumpere pe viitor carne din Austria.
În zona de sud-est a României, evoluţia bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat şi de experţii Comisiei Europene, care au fost prezenţi în focare. În Ardeal, au fost confirmate 18 focare de pestă porcină africană în judeţul Bihor, fiind sacrificate peste 200 de animale. Producătorii cer explicaţii tot autorităţilor, conform Mediafax.
Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în judeţul Brăila din cauza pestei porcine, iar autorităţile au anunţat că eutanasierea animalelor va continua zilele următoare. Până în prezent, în judeţ au fost confirmate zece focare ale bolii, dar există şi o suspiciune. Focarele de pestă porcină africană au fost confirmate în localităţi din Insula Mare a Brăilei şi din sud-vestul judeţului.
„Din nefericire PPA a mai fost confirmată într-o nouă exploataţie din Tulcea, un depozitar cu 17.000 de capete porcine, la care au început deja procedurile de sacrificare. Sunt 7 judeţe afectate, respectiv Satu Mare, unde a debutat primul focar de pestă porcină africană, în care sunt 5 focare la gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la porci mistreţi. 440 de focare sunt la porcul domestic, iar la mistreţ sunt 16 cazuri pe teritoriul României. În Bihor sunt 17 focare în gospodării şi un caz la porc mistreţ, în Sălaj, un caz la mistreţ, în Tulcea 397 de focare la populaţie, două în exploataţii comerciale şi 6 cazuri la porci mistreţ, în Brăila 7 focare toate la gospodăriile populaţiei, în Constanţa – 7 focare şi în Ialomiţa – 5, tot la gospodării ale populaţiei. Este bine să precizez că, prin focar de pestă porcină africană se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane”, a explicat preşedintele ANSVSA.
Brănescu le transmite crescătorilor de animale să anunţe de urgenţă medicii veterinari pentru orice suspiciune de boală.
„Vreau să transmit un mesaj către toţi proprietarii de animale să ne anunţe, să notifice de urgenţă medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de PPA. Elementul vital pentru gestiunea PPA îl reprezintă „early detection”, detecţia rapidă a acestor focare. În evoluţia oricărei boli grave, intervenţia rapidă este crucială, cu cât o descoperi mai repede şi intervii mai repede ai şanse de succes, cu cât o laşi să progreseze, ai probleme din ce în ce mai mari mari. Noi avem nevoie de tot suportul cetăţenesc, de reacţie cetăţenească pentru că este în interesul comun al tuturor românilor să avem o gestiune cât mai favorabilă a bolii”, a mai spus preşedintele Autorităţii.
Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării. În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.