Ce efecte ar avea, de fapt, invazia Chinei în Taiwan?

O invazie a Chinei în Taiwan ar avea efecte „absolut devastatoare” pentru Statele Unite.

A spus-o cu subiect şi predicat Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului (poziţie similară cu cea a miniştrilor din Guvernul României).

Mai exact, ea s-a referit la posibilitatea unei invazii a Armatei chineze în Taiwan şi la capturarea producătorului de cipuri TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Aceasta ar fi o grea lovitură pentru economia SUA.

„Ar fi absolut devastator”, a precizat Gina Raimondo în timpul unei audieri în Camera Reprezentanţilor.

Secretarul american al Comerțului nu a dorit însă să comenteze cum sau dacă acest lucru se va întâmpla.

„În acest moment, Statele Unite cumpără 92% din cipurile de ultimă generație de la TSMC din Taiwan”, a mai precizat oficialul american.

Agenţia Reuters transmite că TSMC a declinat orice comentariu pe acest subiect.

Gigantul TSMC, aşteptat să investească tot mai mult pe teritoriul Statelor Unite

cipuri chip TSMC
Statele Unite depind foarte mult de cipurile produse de TSMC

În aprilie, Raimondo a comunicat că Departamentul de Comerț va acorda subsidiarului american al TSMC o subvenție de 6,6 miliarde de dolari pentru construirea celei mai avansate facilități de producție de semiconductori din Phoenix, Arizona.

De asemenea, vor fi puse la dispoziție împrumuturi guvernamentale cu costuri reduse de până la 5 miliarde de dolari.

Departamentul de Comerț a comunicat că TSMC a acceptat să-și extindă investiția planificată cu 25 de miliarde de dolari, ajungând la suma de 65 de miliarde de dolari, și să construiască o a treia fabrică în Arizona până în 2030.

Conform anunțului oficial, compania din Taiwan va produce cea mai avansată tehnologie de 2 nanometri la nivel mondial la noua sa fabrică din Arizona. Producția e programată să înceapă în 2028.

TSMC, liderul mondial în producția de cipuri contractuale și un furnizor esențial pentru Apple și Nvidia, a anunțat anterior planuri de investiție de 40 de miliarde de dolari în Arizona.

Potrivit Departamentului de Comerț, TSMC are în plan să înceapă producția la scară largă în prima sa fabrică americană în prima jumătate a anului 2025.

SUA încurajează prin lege producția internă de semiconductori, pentru a reduce dependenţa de Asia

Acum doi ani, Congresul SUA a adoptat Legea privind Cipurile și Inovarea pentru a încuraja producția internă de semiconductori, alocând 52,7 miliarde de dolari în subvenții pentru cercetare și producție, cu scopul de a reduce dependența Statelor Unite de Asia în ceea ce privește cipurile.

De asemenea, legislativul a aprobat 75 de miliarde de dolari în autorizații pentru împrumuturi guvernamentale.

Un raport al guvernului american din 2023 a avertizat că o întrerupere majoră a producției de cipuri în Taiwan ar putea duce la o creștere de până la 59% a prețului cipurilor logice în SUA, cost pe care producătorii interni ar trebui să-l suporte.