În iulie, liderii UE au fost de acord cu lansarea unui plan de redresare de 1.800 de miliarde de euro, care va sprijini revenirea economiei în următorii şapte ani, după o recesiune fără precedent aşteptată anul acesta, în urma pandemiei.
„Suntem uniţi şi determinaţi să ne folosim de întreaga noastră forţă pentru a face faţă celui de-al doilea val. Prioritatea noastră este să implementăm planul de redresare cât mai curând posibil”, a afirmat preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe.
Videoconferinţa miniştrilor de Finanţe din zona euro se desfăşoară cu două zile înaintea publicării prognozelor economice pentru Uniunea Europeană, care ar urma să indice un declin al PIB-ului regiunii în trimestrul patru din 2020.
Un oficial din zona euro implicat în pregătirea videoconferinţei a declarat pentru Reuters că se aşteaptă la discuţii active legate de efectele pandemiei, dar nu există deocamdată planuri de anunţare a unor măsuri suplimentare de sprijin la nivelul UE.
Miniștrii sunt în favoarea menținerii măsurilor naționale fiscale de sprijin
Analiştii apreciază că miniştrii de Finanţe din zona euro sunt în favoarea menţinerii măsurilor naţionale fiscale de sprijin adoptate până acum, în special după ce UE a suspendat plafonul privind nivelul deficitului şi datoriei, în contextul pandemiei.
„Evident, impulsul fiscal va trebui să fie menţinut şi anul viitor, iar retragerea sa va avea loc numai gradual, pentru a nu afecta redresarea economiei. Noile restricţii vor afecta semnificativ condiţiile economice”, a explicat oficialul.
BCE a anunțat că pregătește noi măsuri de sprijinire pentru luna decembrie
La finalul reuniunii de săptămâna trecută a Consiliului guvernatorilor, BCE a anunţat în mod clar că pregăteşte noi măsuri de sprijinire pentru luna decembrie, în condiţiile în care noile restricţii au generat îngrijorări privind o dublă recesiune în zona euro. Cu toate acestea, oficialii BCE continuă să ceară guvernelor să facă ceea ce este de datoria lor pentru a relansa economia, explicând că rolul politicii monetare este unul limitat.
„Trebuie să ţinem cont de posibilitatea unei majorări a sprijinului bugetar în circumstanţele actuale, deoarece nu este de datoria politicii monetare să majoreze creditele către companiile individuale. Aceasta este o misiune bugetară şi trebuie să încurajăm partea fiscală să îşi extindă intervenţia”, a declarat Yves Mersch, membru în consiliul director al BCE.
Chiar dacă majoritatea guvernelor din zona euro au pus la punct mecanisme de garantare a împrumuturilor pentru a menţine firmele sănătoase pe linia de plutire, nivelul de îndatorare a crescut puternic, iar unele ţări discută în prezent să fie mai selective când vine vorba de acordarea de ajutoare publice.
Însă această prudenţă ar putea obliga băncile să fie şi ele mai selective cu acordarea de împrumuturi, ceea ce riscă să declanşeze o criză a creditului în pofida faptului că lichiditatea din sectorul bancar este la un nivel record.