Conform site-ului, chiar și o interdicție parțială a UE asupra petrolului rusesc este un pas dramatic, care părea de neconceput înainte de război. Efectele asupra economiei globale ar putea fi devastatoare.
UE a decis să impună un embargo asupra țițeiului rusesc, dar cu concesii masive, după opoziția Ungariei. Președintele Consiliului European vorbește totuși despre o presiune masivă asupra Rusiei. Potrivit lui Charles Michel, șeful Consiliului European, acest embargo va afecta imediat aproximativ 75% din importurile de petrol rusești și 90% din ele până la sfârșitul anului. UE a propus și alte sancțiuni ca parte a acestui pachet, inclusiv interzicerea asigurărilor asupra navelor petroliere rusești, care va împiedica Rusia să-și exporte produsele petroliere în întreaga lume. Detaliile tehnice ale pachetului de sancțiuni sunt în curs de finalizare, scrie The Vox.
După anunțul UE, prețurile petrolului au crescut
Potrivit Vox, interdicția UE va lovi dur Moscova, care a reușit să reziste la mare parte din sancțiunile de până acum, continuând să exporte energie și materii prime. Dar acest embargo european va reduce volumul comerțului și fluxul de bani între Europa și Rusia – un alt punct de presiune împotriva Moscovei, deoarece Occidentul își intensifică în paralel sprijinul pentru Ucraina, cu arme și finanțare.
De asemenea, războiul din Ucraina și sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei încep să-și extindă efectele dureroase asupra întregii economii globale. După anunțul UE, prețurile petrolului au crescut la aproximativ 120 de dolari pe baril.
„Este o piatră mare care a fost aruncată în apă, iar undele provocate de ea se vor simți pe piața petrolului”, afirmă Georg Zachmann, expert la Institutul Bruegel din Bruxelles.
O „bombă atomică” pentru multe economii europene
A fost nevoie de câteva săptămâni, pentru ca Uniunea Europeană să ajungă în sfârșit la un acord. Și asta din pricina Ungariei. Viktor Orban a amenințat că va bloca orice astfel de sancțiuni, numind orice embargo energetic o „bombă atomică” pentru economia țării sale.
În realitate, renunțarea la petrolul rusesc este o „bombă atomică” pentru multe economii europene, motiv pentru care blocul a cerut unanimitate pentru a face un astfel de pas, notează Vox.
Acest embargo asupra petrolului rusesc a fost făcut însă cu mari concesii, de teamă ca Budapesta să nu torpileze totul. La solicitarea insistentă a Ungariei, s-a căzut de acord să fie interzise deocamdată doar importurile de țiței rusesc pe cale maritimă. Livrările de țiței prin conducte terestre vor fi în continuare posibile. Ungaria se va putea astfel alimenta în continuare cu țiței din Rusia prin uriașa conductă terestră Drujba.
Ungaria cere Europei și mai mulți bani pentru a-și moderniza rafinăriile, astfel încât să poată accepta țiței din altă parte. Este, de asemenea, o victorie politică majoră pentru Orban.
Marea dilemă pentru Europa și pentru Rusia
Brutalitatea Rusiei și rezistența Ucrainei au schimbat toate calculele din Statele Unite și Europa cu privire la compromisurile pe care sunt dispuse să le suporte pentru a pedepsi Rusia. Asta înseamnă inflație și prețuri mai mari la energie, într-o economie globală care se lupta cu acestea și înainte de invazia Rusiei.
Întreruperea exporturilor de energie din Rusia va afecta probabil Moscova. Dar Rusia este un exportator major de petrol. Dacă Occidentul încearcă să-și reducă exporturile, există riscul ca pe piața globală să existe și mai puțin petrol. Totul va depinde acum de alegerile pe care le va face Europa pentru a înlocui petrolul rusesc dar și dacă Rusia poate găsi alți clienți pentru petrolul care ajungea în Europa.
Aici intevine cea mai are dilemă, și anume dacă nu cumva, pentru economia globală, va fi mai bine dacă Rusia își va putea vinde în continuare petrolul, chiar și la prețuri mici. Pe de altă parte, dacă Rusia poate vinde în continuare petrol, asta înseamnă mai multă valută pentru a-și finanța eforturile de război în Ucraina. Dacă interdicția UE, împreună cu alte sancțiuni, cum ar fi cea privind asigurarea navelor, va face Rusia să-și reducă cantitatea de petrol disponibilă pe piața globală, costurile vor crește. Iar această criză a aprovizionării se va resimți dureros și în SUA și în alte părți ale Europei.