Poate trata diverse afecțiuni, inclusiv probleme ale pielii, cum ar fi eczema. Deși studiile pe acest subiect sunt oarecum limitate, s-a constatat că mierea poate ajuta la tratarea simptomelor eczemei, potrivit site-ului Verywellhealth.
Iată ce spun cercetările despre folosirea mierii pentru eczeme, cel mai bun tip de miere de utilizat și cum se aplică.
În medicina tradițională, mierea a fost folosită cu succes în tratarea eczemelor
În medicina tradițională, mierea a fost folosită cu succes în tratarea eczemelor. Cu toate acestea, cercetările pe acest subiect sunt limitate. Cercetătorii au evaluat eficacitatea mierii asupra dermatitei atopice (eczemă). Studiile clinice și celulare au arătat că mierea de manuka a fost eficientă. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare. Eczema este o afecțiune a pielii mediată imun, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar este suprareactiv sau sensibil. Eczema răspunde adesea la tratamente care modifică răspunsul sistemului imunitar, cum ar fi corticosteroizii. Studiile in vitro și in vivo (organisme vii) au descoperit că mierea poate ajuta la vindecarea rănilor și poate regla sistemul imunitar.
Mierea crudă, o alternativă eficientă la alte produse anti-inflamatoare
Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că mierea crudă ar putea fi o alternativă eficientă și mai ieftină la alte produse anti-inflamatoare pentru persoanele cu eczeme, dermatită seboreică și psoriazis. Ei recomandă, totuși, mai multe studii clinice pentru a confirma beneficiile.
Mierea are următoarele proprietăți, care pot contribui la capacitatea sa de vindecare a pielii:
- Este antioxidant
- Este antimicrobian
- Are efect antii-inflamator
- Este imunomodulatoare
Utilizarea medicinală a mierii de-a lungul timpului
Iată câteva exemple despre modul în care mierea a fost folosită în scopuri medicinale, de-a lungul veacurilor, în diferite culturi.
- În Ayurveda, s-a folosit pentru digestie, tuse, sănătate orală, insomnie, tulburări ale pielii, afecțiuni cardiace și pulmonare, anemie și sănătatea ochilor
- În Egiptul Antic, mierea era folosită la vindecarea rănilor
- În Grecia antică, mierea se folosea mai ales la scăderea febrei, in contracepție, vindecarea rănilor, constipație, dureri în gât, boli de ochi și cicatrici
- În medicina islamică, mierea era utilizată pentru diaree și în tuberculoză
Mierea de calitate este sterilizată prin radiații gamma. Este destinată uzului medicinal, în principal ca unguent topic (pe piele) pentru răni și arsuri de suprafață. Mierea obișnuită (sau mierea de masă) este cea cumpărată de la magazin și este folosită adesea pentru alimente.
Cele mai bune tipuri de miere pentru eczeme
Următoarele tipuri de miere au fost studiate pentru proprietățile lor medicinale:
- mierea Manuka
- mierea de tualang malaeziană
- miere de Kanuka
- miere de Manuka-kanuka
Instrucțiuni de aplicare
Alegeți miere cu proprietăți medicale, cum ar fi mierea de manuka, pentru a fi utilizată pe o erupție cutanată (eczemă). Acest lucru va asigura că produsul este steril și nu va exista riscul de a introduce contaminanți prin pielea deteriorată.
- Curățați zona afectată și uscați.
- Aplicați un strat subțire de miere peste erupție.
- Acoperiți cu un bandaj.
- După câteva ore, scoateți bandajul și curățați zona.