Porumbul este unul dintre cele mai populare cereale din lume. Este sămânța unei plante, originară din America Centrală, dar cultivată în nenumărate soiuri la nivel mondial.
Produsele de porumb rafinate sunt de asemenea consumate la scară largă, frecvent ca ingrediente în produsele alimentare procesate. Acestea includ tortilele, chipsurile, mămăliga, făina de porumb, siropul de porumb și uleiul de porumb.
Porumbul integral este la fel de sănătos ca orice cereal, deoarece este bogat în fibre și multe vitamine, minerale și antioxidanți. Ca toate boabele de cereale, porumbul este compus în principal din carbohidrați. Amidonul este principalul său carbohidrat, cuprinzând 28–80% din greutatea sa uscată. De asemenea, porumbul oferă cantități mici de zahăr (1-3%).
Porumbul are de obicei culoarea galbenă, dar vine într-o varietate de alte culori, precum roșu, portocaliu, violet, albastru, alb și negru.
Porumbul dulce este o varietate specială, cu conținut scăzut de amidon și un conținut mai mare de zahăr. Cea mai mare parte a zahărului constă în zaharoză. În ciuda zahărului, acesta nu este un aliment cu un nivel ridicat și înregistrează un nivel scăzut sau mediu pe indicele glicemic.
Porumbul este compus în principal din carbohidrați și este destul de bogat în fibre. De asemenea, conține o cantitate importantă de proteine. Acesta poate conține o cantitate importantă de vitamine și minerale, care variază în funcție de tipul de porumb.
Aportul regulat al cerealelor integrale poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Porumbul, fiind o sursă bună de luteină și zeaxantină, poate ajuta la menținerea sănătății ochilor. În plus, nu promovează boala diverticulară, așa cum se credea anterior, ci dimpotrivă, pare a fi protector.
Medicii recomandă chiar o dată pe an o cură de porumb fiert. Magneziul şi vitamina E prezente în porumb ajută inima să se menţină sănătoasă, crescând elasticitatea vaselor de sânge. Porumbul este un bun detoxifiant și ajută astfel la menţinerea unei bune digestii. Specialiștii spun că prin consumul porumbului fiert prevenim de asemenea cancerul la plămâni datorită substanţei numita beta-cryptoxanthin.