Alda s-a născut la Roma, frecventează o grădiniţă privată din capitala Italiei, vorbeşte limba italiană, vorbeşte dialectul de la Roma, lucru care îi îngrijorează uşor pe părinţii ei, deoarece Alda nu este cetăţean italian sau cel puţin documentele ei nu demonstrează acest lucru. Vina este a părinţilor ei, care sunt ucraineni. Sau, mai bine spus, vina este a legii italiene asupra cetăţeniei, o lege aprobată în anul 1992, bazată pe principiul "ius sanguinis", care îi obligă pe copiii străini născuţi în Italia să preia cetăţenia părinţilor, precizează principalul cotidian roman.
Dacă în Italia ar fi aprobată noua lege asupra cetăţeniei, bazată pe principiul "ius soli", totul s-ar putea schimba în Peninsulă. Şi mulţi ar fi "noii italieni", dacă toţi copiii străini născuţi în Italia ar dobândi imediat, încă de la naştere, cetăţenia italiană. Italia ar putea avea aproape 80.000 de "noi italieni" pe an, notează publicaţia amintită.
Calculele au fost făcute de fundaţia ‘Leone Moressa" /fondată în 2002 la Veneţia/. În maternităţile din Italia, în ultimul an s-au născut 79.261 de copii cu părinţi străini. Din anul 2002, procentul lor, din totalul copiilor născuţi în Italia, a trecut de la 6,2% la 14,5%.
Acest lucru înseamnă că, dacă ar fi aprobată legea "ius soli", 14,5% din noii cetăţeni italieni ar fi copii ai imigranţilor.
La ora actuală, copiii străini, considerându-i şi pe cei care s-au născut în străinătate, sunt aproape un milion (adică 10% din minori, 7% în plus faţă de anul 2002). Unde trăiesc aceşti copii multietnici? ‘Peste 50% dintre aceştia se concentrează în nord, 38,2% în nord-vest şi 29,2% în nord-est", relevă La Repubblica.
La nivel regional – explică experţii de la fundaţia "Leone Moressa" – este cu siguranţă Lombardia regiunea în care aplicarea principiului "ius soli" ar avea cel mai mare impact, deoarece aici se concentrează peste un sfert din copiii născuţi din părinţi străini, urmează Veneto şi Emilia Romagna, cu procente ce reprezintă 12,7% şi, respectiv, 12,3%".
Este apoi interesant de notat faptul că nu în marile oraşe se concentrează cel mai mare număr de copii străini născuţi în Italia, din numărul total al copiilor născuţi în Peninsulă, ci în oraşe mai mici, cum ar fi Mantova sau Brescia în regiunea Lombardia, cu procente de 29,9% şi respectiv 29,8%, sau Treviso şi Vicenza în regiunea Veneto (cu 23,7% şi 23,2%), sau Modena şi Reggio Emilia în regiunea Emilia Romagna (cu 28,2% şi 25,5%), potrivit fundaţiei menţionate.
În ce priveşte originea acestor noi copii italieni, "fiii unor părinţi străini născuţi în 2012 – se mai arată în acest studiu publicat de fundaţie – sunt mai ales români, marocani şi albanezi, respectiv 19,6%, 15,6% şi 11,7% din numărul total al copiilor străini născuţi în Italia".
Urmează chinezii, indienii, tunisienii, egiptenii, pakistanezii şi nigerienii. ‘Actuala lege italiană privind cetăţenia nu mai corespunde realităţii fenomenului migratoriu contemporan’, concluzionează experţii fundaţiei "Leone Moressa".
Sursa: Agerpres