Planul de redresare a economiei SUA ar putea distorsiona competiţia din pieţele europene şi ar putea contribui la menţinerea unor dobânzi ridicate în România. Vestea bună: exporturile româneşti vor fi stimulate de aceste măsuri.
Pachetul de măsuri promulgat de preşedintele Obama are ca obiectiv salvarea sau crearea a 3,5-4 milioane de locuri de muncă în Statele Unite şi ieşirea mai rapidă din recesiune. Având în vedere faptul că un dolar cheltuit de guvernul federal al SUA
Planul de redresare a economiei SUA ar putea distorsiona competiţia din pieţele europene şi ar putea contribui la menţinerea unor dobânzi ridicate în România. Vestea bună: exporturile româneşti vor fi stimulate de aceste măsuri.
Pachetul de măsuri promulgat de preşedintele Obama are ca obiectiv salvarea sau crearea a 3,5-4 milioane de locuri de muncă în Statele Unite şi ieşirea mai rapidă din recesiune. Având în vedere faptul că un dolar cheltuit de guvernul federal al SUA generează doi dolari în activitatea economică şi că economia americană o influenţează în mare măsură pe cea globală, este de aşteptat ca măsurile să aibă efecte în multe ţări. „Datorită raporturilor comerciale extinse pe care America le are cu restul lumii, e foarte probabil ca pentru fiecare loc de muncă salvat în Statele Unite să fie salvate alte două joburi altundeva pe planetă. Cu siguranţă, pachetul de măsuri va avea un impact semnificativ asupra economiei, începând chiar din a doua jumătate a anului 2009“, spune Tony Avramescu Romani, bancher de investiţii la firma Freeman & Co din New York.
Dar deşi planul preşedintelui Obama este exprimat ca echivalentul a 5-6% din PIB-ul SUA din 2009, suma de 787 miliarde de dolari va fi în realitate eşalonată pe parcursul a 11 ani fiscali, până în anul 2019. „Având în vedere eşalonarea ajutorului financiar pe mai mulţi ani, efectele pozitive asupra economiei pe termen scurt vor fi relativ modeste, iar impactul va fi diluat pe mai multe sectoare de activitate“, spune Lucian Anghel, economist-şef al BCR, care adaugă că mai important ar putea fi efectul psihologic pozitiv generat pe un termen mai lung asupra încrederii investitorilor americani în pieţele emergente, ceea ce ar genera o reluare a fluxurilor financiare către aceste ţări.
În opinia analistului Aurelian Dochia, însă, măsurile de stimulare din Statele Unite ar putea distorsiona pieţele şi mediul concurenţial din Europa. În cazul industriei auto, de exemplu, SUA îşi sprijină producătorii cu sume de ordinul zecilor de miliarde de dolari, iar această situaţie are repercursiuni asupra producătorilor auto europeni, care nu primesc sprijin de la stat în aceeaşi măsură. „Cresc presiunile asupra altor guverne de a lua măsuri similare de protejare a propriei industrii auto şi apar tensiuni între ţări, cu potenţial de întărire a protecţionismului“, consideră Aurelian Dochia, managing partner al firmei de consultanţă economică şi de afaceri CONCEPT.
Guvernul României nu are resursele necesare pentru a sprijini producătorii naţionali şi nu poate concura cu statele dezvoltate în acest sens. În plus, autorităţile române vor trebui să se obişnuiască cu un nivel ridicat al dobânzilor pentru împrumuturile externe. „Fondurile uriaşe pe care le vor atrage Statele Unite vor seca literalmente pieţele internaţionale de capital mulţi ani de acum încolo şi economiile emergente vor fi cele mai lovite de această redirecţionare a fondurilor către America şi, în general, către economiile mari“, explică Aurelian Dochia. „Economia românească va fi foarte afectată de această tendinţă, vor intra mult mai puţine capitaluri în ţară, iar dobânzile se vor menţine ridicate pentru o lungă perioadă“, adaugă analistul.
Din New York, însă, măsurile promulgate recent de preşedintele Obama sunt privite cu mai multă încredere. „Există destul de mult optimism în ceea ce priveşte revenirea economică într-un timp scurt. Cred că economia americană va continua să se afle în recesiune până la finalul lui 2009 şi îşi va reveni într-un ritm lent în 2010“, apreciază Tony Romani.
Economiile emergente sunt avantajate
„Pieţele de capital îşi vor reveni înaintea restului economiei, iar în această privinţă estimez că punctul minim pe piaţa bursieră din New York va fi atins înainte de sfârşitul lunii martie, urmat fiind de o perioadă relativă de lipsă de interes. Foarte probabil, spre vară vom vedea începutul unei reveniri treptate pe pieţele de capital americane, în paralel cu pieţele de capital din ţările emergente“, adaugă el. În opinia sa, economia UE va avea puţin de câştigat de pe urma pachetului de stimulare a economiei americane, pentru că ţările din vestul Europei rareori pot oferi servicii sau produse competitive pe piaţa SUA. În cazul României, situaţia ar putea fi diferită, pentru că sistemul fiscal autohton oferă avantaje de necontestat, dar şi pentru că statele din estul Europei pot oferi servicii şi produse competitive în SUA datorită costului mic al forţei de muncă. „Economia românească îşi va reveni mai repede decât economiile Uniunii Europene, pentru că are un potenţial de creştere mai mare, o mai mare flexibilitate a pieţei muncii şi o fiscalitate mai atractivă decât media UE“, spune Tony Romani, care susţine că deprecierea masivă a leului faţă de dolar creează oportunităţi noi pentru segmente care până anul trecut nu erau competitive. „Statul român ar face bine să susţină financiar orice participări ale producătorilor români la târguri organizate în Statele Unite, pentru că 2009 este anul în care românii pot câştiga mai multe contracte în America decât oricând în trecut“, conchide bancherul de investiţii.
«Criza a scos la iveală faptul că în ochii investitorilor internaţionali dolarul rămåne o monedă mai sigură decât euro.»
Aurelian Dochia, managing partner, CONCEPT
505 mil. de euro a fost exportul României în SUA (cel mai mare importator al lumii) în primele 11 luni ale anului trecut. Exportul nostru în Republica Moldova a fost de 533 milioane de euro