Dintotdeauna uleiul de măsline extravirgin a fost apreciat pentru calitățile excepționale în promovarea sănătății. Este un element de bază nutrițional al dietei mediteraneene, despre care s-a demonstrat, în zeci de studii, că poate contribui la longevitate și la sănătatea cardiovasculară.
Principalul motiv pentru care uleiul de măsline este un aliment atât de sănătos se datorează în mare parte polifenolilor săi. Aceștia sunt o formă de antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor, inversând sau prevenind oxidarea celulelor, relatează Healthline.
Maladia Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență
Maladia Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență. Este o afecțiune progresivă, afectând zonele creierului care au legătură cu memoria, limbajul și gândirea. Deși nu se știe exact ce cauzează boala, vârsta este un factor de risc: este mai frecventă la adulții cu vârsta peste 60 de ani. Dar și genetica poate juca un rol major.
Dieta și stilul de viață pot fi, de asemenea, o parte a acesteia. Cercetătorii încearcă să înțeleagă ce anume poate declanșa riscul de a dezvolta Alzheimer.
Uleiul de măsline ajută la prevenirea apariției bolii Alzheimer
Uleiul de măsline este un element de bază al dietei mediteraneene. Un studiu din anul 2006 sugerează că respectarea dietei mediteraneene poate să reducă riscul apariției bolii Alzheimer.
În plus, un studiu din 2018 a descoperit că dieta poate ajuta la încetinirea dezvoltării acestei maladii.
În ceea ce privește beneficiile, un studiu din 2021 sugerează că acesta ar putea juca un rol în reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Oleuropeina a redus formarea depozitelor de amiloid, un semn distinctiv al bolii
Cercetătorii observă că oleuropeina, un polifenol care se găsește în niveluri ridicate în uleiul de măsline extravirgin, a redus formarea depozitelor de amiloid, un semn distinctiv al bolii Alzheimer.
Acesta a fost un studiu in vitro, ceea ce înseamnă că a fost efectuat pe celule crescute în laborator. Nu este clar însă dacă uleiul de măsline are același efect la oameni.
Un studiu efectuat in 2017 pe animale a descoperit că șoarecii care consumau în mod regulat ulei de măsline păreau să aibă un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer.
Cu cercetări suplimentare, în special la oameni, autorii studiului au constatat că uleiul de măsline ar putea deveni, în cele din urmă, un instrument eficient pentru a ajuta fie la prevenirea bolii Alzheimer, fie la încetinirea progresiei acesteia.
Sunt necesare mai multe studii umane
Deși cercetările despre uleiul de măsline și Alzheimer sună promițător, sunt necesare mai multe studii umane pentru a avea o imagine completă a modului în care consumul de ulei de măsline scade riscul.
Datorită cantității mai mari de antioxidanți cu conținut ridicat de compuși fenolici, uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate.
Polifenolii neutralizează radicalii liberi care dăunează celulelor noastre, deci cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine.
„Compușii fenolici sunt extrem de buni la neutralizarea radicalilor liberi și, prin urmare, sunt foarte buni antiinflamatori”, spune medicul John Hunnes. „Aceștia ajută celulele să evite mutațiile, știut fiind faptul că radicalii liberi cresc riscul de mutații.”
Pe lângă faptul că ne protejează de boli, polifenolii din acest ulei ajută organismul să funcționeze mai eficient.