Războiul care a început în Ucraina a luat prin surprindere întreg globul. Nimeni nu se aștepta ca Rusia să decidă invadarea țării și nici ca întreg conflictul militar să se extindă pe o perioadă de o lună de zile, în ciuda sancțiunilor aspre impuse de Occident.
Pe lângă faptul că războiul din Ucraina a făcut ravagii la nivel național, distrugând clădiri și luând nenumărate vieți nevinovate, acesta va avea un impact semnificativ și asupra economiei globale.
Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la Larry Fink din partea BlackRock, cel mai mare manager de active din lume. Potrivit FT, acesta este de părere că invazia Rusiei în Ucraina va remodela economia mondială.
Totodată, acesta a mai avertizat și că efectele invaziei vor duce la o creștere fără precedent a inflației, determinând astfel companiile să se retragă din lanțurile de aprovizionare globale.
Efectele războiului din Ucraina
„Invazia rusă din Ucraina a pus capăt globalizării pe care am experimentat-o în ultimele trei decenii”, a scris Fink în scrisoarea anuală a preşedintelui către acţionarii BlackRock, care supraveghează 10 miliarde de dolari, fiind cel mai mare administrator de active din lume.
În același timp, acesta a mai adăugat că, deși rezultatul imediat a fost izolarea totală a Rusiei de pieţele de capital, „companiile şi guvernele vor analiza, de asemenea, în mod mai larg, dependențele lor faţă de alte naţiuni”.
În acest sens, el susține că mai multe companii și-ar putea extinde și mai mult operațiunile, atât la nivel național cât și internațional. ”Acest lucru ar putea determina companiile să îşi extindă mai mult operaţiunile la nivel naţional sau internaţional, ceea ce ar putea duce la o retragere mai rapidă din unele ţări”, a spus acesta.
Ce se va întâmpla cu inflația
Larry Fink a mai vorbit și despre efectele asupra inflației într-o amplă scrisoare de 10 pagini care a abordat, de asemenea, efectul invaziei asupra tranziţiei energetice şi a criptomonedelor şi a actualizat investitorii cu privire la liniile de afaceri ale BlackRock şi la redeschiderea sediilor sale principale.
„O reorientare pe scară largă a lanţurilor de aprovizionare va fi în mod inerent inflaţionistă”, a scris Fink.
Pe de altă parte, scrisoarea de 10 pagini nu a menționat nicio ţară anume care ar fi afectată de aceste schimbări. Totuși, Fink a scris că „Mexic, Brazilia, Statele Unite sau centrele de producţie din Asia de Sud-Est ar putea beneficia”.
Menționăm faptul că alţi investitori au susţinut că ultimul grup ar putea înlocui China, unde BlackRock a lansat anul trecut un set de produse de investiţii cu amănuntul.