Înaltul Comisar ONU pentru refugiați a susținut că războiul din Ucraina a înrăutățit și mai mult problemele Siriei. Filippo Grandi a apreciat că situaţia umanitară din interiorul Siriei a devenit una  „destul de catastrofală”.

Nesiguranţa alimentară cauzată de criza din Ucraina a avut un „impact teribil” asupra Siriei şi a vecinilor săi, a adăugat el.

Blocada Rusiei de-a lungul coastei Mării Negre înseamnă că milioane de tone de cereale nu pot fi trimise în străinătate. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume.

Într-o intervenție pentru BBC, in cadrul emisiunii Newshour de la World Service, Filippo Grandi a avertizat asupra existenței unui dublu standard în ceea ce priveşte modul în care Europa tratează refugiaţii. În opinia sa, este „inacceptabil, rasist şi discriminatoriu” faptul că ucrainenii sunt uneori consideraţi „adevăraţi” refugiaţi, în timp ce alţii, inclusiv cei din Orientul Mijlociu, nu sunt consideraţi.

Cerealele furate de ruși din Ucraina se îndreaptă cel mai probabil spre Siria

Amintim că, în urmă cu o zi, serviciile de informații ucrainene au susținut că cerealele furate de ruși din Ucraina se află deja în Mediterană iar cea mai probabilă destinație este Siria.

„Cea mai probabilă destinație este Siria”, au transmis serviciile de informații din Ucraina. Potrivit acestora, rușii „continuă să exporte alimente furate din Ucraina pe teritoriul Federației Ruse și în Crimeea ocupată”, arată informațiile preluate de CNN.

De asemenea, serviciile de informații ucrainene au precizat că într-una dintre principalele zone producătoare de cereale, în jurul orașului Polohî din regiunea Zaporizhzhia, se pregătesc cereale și semințe de floarea-soarelui aflate în depozit pentru a fi transportate în Rusia.

Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb

O coloană de camioane rusești a părăsit orașul Enerhodar, care se află tot în regiunea Zaporizhzhia, sub paza militarilor ruși. Destinația finală a coloanei a fost Crimeea, informează serviciile ucrainene. Totodată, s-au furat cereale în regiunea Harkov, iar din satul Mala Lepetîha, regiunea Herson, 1.500 de tone de cereale au fost duse în Crimeea. Săptămâna trecută, Ministerul Apărării a declarat că aproape o jumătate de milion de tone de cereale ucrainene au fost deja furate.

Trebuie menționat că blocajele care se înregistrează în Ucraina reprezintă un factor important care stă la baza prețurilor ridicate la alimente. Preţurile au atins un nivel record în luna martie a acestui an, războiul din Ucraina fiind declanşat pe 24 februarie, iar apoi s-au relaxat ușor în aprilie, au precizat anterior reprezentanţii Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/2021 și al șaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor.