În cadrul unei vizite oficiale la Hanoi, Xi Jinping a îndemnat la întărirea cooperării în domeniul producției, al lanțurilor de aprovizionare, dar și în noile domenii strategice precum inteligența artificială și economia verde.
Zeci de acorduri semnate între China și Vietnam
Vizita lui Xi Jinping în Vietnam, parte a unui turneu diplomatic în Asia de Sud-Est, a fost marcată de semnarea a zeci de acorduri bilaterale. Documentele semnate, potrivit Reuters, vizează în special întărirea cooperării logistice și în infrastructură, inclusiv în domeniul feroviar.
40 de înțelegeri semnate
Deși conținutul exact al acordurilor nu a fost făcut public, vicepremierul vietnamez Bui Thanh Son a declarat anterior că vor fi semnate aproximativ 40 de înțelegeri.
Unul dintre documentele importante semnate luni este un memorandum între Consiliul chinez pentru promovarea comerțului internațional și Camera de Comerț și Industrie din Vietnam, vizând emiterea certificatelor de origine pentru mărfuri.
Vietnamul, punct cheie în lanțul global de producție
Vietnamul joacă un rol esențial în lanțul global de aprovizionare, fiind un important centru industrial și de asamblare din Asia de Sud-Est.
China este principala sursă de importuri pentru Vietnam, în timp ce Statele Unite reprezintă principala piață de export.
În primul trimestru al acestui an, Hanoi a importat bunuri în valoare de 30 de miliarde de dolari din China, în timp ce exporturile către SUA au atins 31,4 miliarde de dolari, potrivit datelor vamale vietnameze.
Fără câștigători
În acest context, Xi a subliniat că „nu există câștigători în războaiele comerciale”, fără a menționa explicit Statele Unite, dar făcând trimitere clară la noile tarife americane impuse Chinei și Vietnamului.
Beijingul se confruntă în prezent cu tarife de până la 145%, în timp ce Vietnamul negociază o reducere a tarifelor de 46%, aplicabile din iulie.
Relații strategice, dar tensionate
Deși cele două țări sunt legate prin puternice relații economice, Xi a vizitat Hanoiul în contextul unor tensiuni recurente legate de Marea Chinei de Sud. Totodată, concesiile Vietnamului față de SUA, inclusiv acceptarea serviciului Starlink și impunerea unor taxe antidumping pentru produse chinezești, pot fi privite ca semnale de distanțare față de Beijing.
Xi și-a exprimat dorința ca Vietnamul să susțină și acceptarea pe piața internă a aeronavelor comerciale COMAC, un proiect chinez care se confruntă cu dificultăți în a găsi clienți internaționali.
Următoarele destinații: Cambodgia și Malaezia
După Hanoi, liderul chinez va continua turneul în Cambodgia și Malaezia, între 15 și 18 aprilie. Aceste vizite vizează consolidarea influenței Chinei în regiune, într-un moment în care mai multe țări din Asia de Sud-Est se confruntă, la rândul lor, cu presiuni comerciale din partea SUA și caută sprijin strategic la Beijing.
Președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut un apel la consolidarea relațiilor economice cu Vietnamul, într-un context marcat de presiunile comerciale impuse de Statele Unite.