Dolarul american s-a întărit cu 1,3%

Dolarul american s-a întărit cu 1,3% în doar câteva minute după ce presa americană a anunțat că Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. Atenție! Este vorba despre estimările presei americane, nu despre rezultatele finale.

Promisiunile sale sunt intrepretate de piețele financiare în mod pozitiv. De exemplu, acţiunile băncilor americane Wells Fargo şi JP Morgan au urcat cu 6%, iar randamentul obligaţiunilor americane pe zece ani a crescut cu 12 puncte de bază, ajungând la 4.41%. De altfel, contractele pe Dow Jones au crescut cu 2.7%, contractele pe S&P 500 au crescut cu 2.3%, iar contractele pe Nasdaq au crescut cu 1.8%.

Piața a interpretat poziția lui Donald Trump față de piața de criptomonede drept una mai puțin dură decât a democraților. Astfel, Bitcoin a urcat circa 9% în doar câteva minute, ajungând până la un nivel de 75.389 de dolari americani pe unitate, la doar câteva minute după ce presa americană a anunțat că Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA.

Acţiunile grupului media „Trump” au crescut cu 47% în tranzacţiile preliminare, iar acțiunile Tesla au urcat cu 12%.

Pe pieţele internaţionale, bursele europene înregistrat creşteri la rândul lor. Indicele DAX a urcat cu 1.5%, indicele CAC a urcat cu 2%, iar indicele FTSE a urcat cu 1.4%. În schimb, acţiunile din sectorul energiei verzi, care nu beneficiază de susţinerea lui Donald Trump, au înregistrat scăderi. First Solar a scăzut cu 8%, iar Enphase şi Nextracker au scăzut cu 5%.

În Asia, a avut loc o evoluție mixtă. De exemplu, Nikkei a urcat cu 2%, în timp ce Hang Seng a scăzut cu 2.2%.

Prețul petrolului a scăzut datorită lui Donald Trump

Cotaţiile la materii prime, de la petrol până la cereale, au scăzut. Preţurile la petrol şi soia boabe au scăzut cu aproape 1,5%, în timp ce cotaţia cuprului a scăzut cu peste 2% pe pieţele din Asia. Cotația petrolului Brent a scăzut cu 1,7%, ajungând la 74,28 de dolari americani/baril.

„Acesta este răspunsul iniţial pe pieţele de materii prime la alegerile din SUA şi la rezultatele preliminare care arată o victorie a lui Trump.

Principala preocupare este că într-un scenariu de tip Trump 2.0 este posibil să vedem tarife la produsele chineze, ceea ce este un element negativ pentru metale, în condiţiile în care China este un mare consumator de cupru, minereu de fier şi oţel.

Cotaţia petrolului este în scădere pe fondul îngrijorărilor cu privire la creşterea economică deoarece tarifele nu sunt bune pentru cererea globală”, a explicat directorul de strategie pe materii prime la Saxo Bank.

China și Iranul ar putea avea de suferit de pe urmele sale

Industriile siderurgică şi de metale din China ar putea să se confrunte cu probleme dacă Donald Trump chiar va deveni noul președinte al SUA pentru că el le-a promis americanilor că va impune tarife la scară largă, de 60%, pentru produsele chinezești în ideea de a stimula sectorul manufacturier american.

Pentru agricultură, Guvernul de la Beijing ar putea fi constrâns să răspundă prin introducerea propriilor sale tarife la soia boabe din SUA, dacă republicanul va impune noi tarife la produsele chinezești. Chiar dacă Guvernul de la Beijing şi-a redus dependenţa de importurile de soia din SUA, oleaginoasele rămân cele mai importante produse agricole exportate de SUA în China.

Livrările mondiale de petrol ar putea să sufere şi ele perturbări, dacă Administraţia Trump va înăspri sancţiunile asupra livrărilor de petrol ale Iranului, care exportă aproximativ 1,3 milioane de barili de ţiţei pe zi.

„Trump ar putea să sprijine Israelul să adopte o poziţie militară mai dură vis a vis de Iran, ceea ce înseamnă riscuri mai mari pentru o escaladare militară care ar putea afecta livrările de petrol în regiune”, a explicat un analist financiar de la MST Marquee.