Facilitățile de execuție a swap-urilor din SUA au înregistrat, în martie, mai multe tranzacții în euro, lire sterline și dolari, în timp ce Londra a înregistrat un exod, comparativ cu iulie 2020, potrivit unei estimări Deloitte și IHS Markit, pitrivit Cityam.
Efectele post-Brexit
Utilizând luna iulie pentru a marca activitatea pre-Brexit, cercetările arată că procentul de swap-uri pe bază de euro, efectuate în locații găzduite de platformele britanice, a scăzut de la 40% în iulie 2020, la doar 10% în martie 2021. Această situație este pusă pe seama Brexit.
Cifrele vin la câteva luni după ce guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat că UE va încerca să obțină miliarde de lire sterline de instrumente financiare derivate, într-o serie de măsuri care ar putea amenința stabilitatea financiară.
UE a blocat firmele din Marea Britanie
De când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, aceasta din urmă a blocat firmele cu sediul în UE în a mai utiliza platformele derivate din Londra, împingând u-le către SUA pentru continuarea tranzacționărilor.
„Suntem abia la începutul poveștii post-Brexit”, a declarat șeful Centrului EMEA pentru strategie de reglementare Deloitte, David Strachan.
„Brexit a crescut costurile între operațiunile europene ale băncilor, într-un moment în care mediul economic din Europa este deja dificil”, a adăugat el.
„În timp ce unele activități de pe piețele de capital au migrat în mod clar din Regatul Unit către UE, nu există nicio îndoială că Regatul Unit rămâne cel mai mare hub de piețe de capital din Europa”, a menționat Strachan.