Efectul COVID despre care nimeni nu vorbeşte. Te distruge pe ascuns. Durează luni de zile

Sursa: Dreamstime

S-a vorbit mult în ultimii doi ani despre efectele pe termen lung ale Covid-19. Mulți dintre cei care au trecut prin boală spun că au continuat să aibă probleme cu respirația și au observat că obosesc foarte repede, chiar și la efort fizic redus.

Implicațiile SARS-CoV-2 se extind dincolo de recuperarea după boală, multe persoane având o serie de simptome persistente și complicații pe termen lung, potrivit Times of India.

Studiile au arătat că unii oameni, chiar și cei care au avut forme ușoare ale bolii, continuă să aibă unele simptome mult timp după recuperarea inițială. Experții afirmă că aceste efecte ale Covid pot persista chiar și mai bine de patru săptămâni după diagnosticare.

Chiar și în cazul variantei Omicron, considerată mai ușoară, medicii au avertizat că poate duce la COVID pe termen lung.

Persoanele cu afecțiuni cronice sunt cele mai susceptibile de a avea simptome post-Covid

COVID pe termen lung se referă la starea pe care oamenii o au mult timp după ce s-au recuperat după boală. Astfel, unii pacienți care au experimentat o formă moderată sau severă de infecție pot avea în continuare complicații, confruntându-se cu provocări majore în reluarea activităților de zi cu zi.

Adulții în vârstă și persoanele cu afecțiuni cronice sunt cele mai susceptibile de a avea simptome persistente COVID-19, dar chiar și persoanele tinere, sănătoase, pot cădea pradă efectelor pe termen lung.

Unele dintre cele mai frecvente și îngrijorătoare simptome Covid lung includ oboseala, tusea persistentă, dificultăți de respirație, ceață cerebrală și anxietate. Îngrijirea adecvată și o dietă echilibrată sunt recomandate celor care se confruntă cu sindromul post-COVID.

Sindromul care poate persista luni de zile

Unul dintre principalele simptome ale COVID-19, care este și un indicator clar al bolii, este pierderea mirosului și a gustului. Multe dintre persoanele care contractează virusul SARS-CoV-2 au o infecție a tractului respirator superior, care poate duce la afectarea simțului mirosului și gustului.

În timp ce majoritatea oamenilor care trec de boală își recapătă simțul mirosului, există și pacienți al căror simț al mirosului rămâne afectat. Acesta este cunoscut sub numele de parosmie.

Este unul dintre efectele persistente ale COVID-19

Parosmia este o tulburare olfactivă care constă în percepția falsă a unui miros. Cercetările au sugerat acum că acesta ar putea fi unul dintre efectele persistente ale COVID-19.

Un studiu din iunie 2021 a constatat că din 1.299 de persoane care suferă de COVID-19 pe termen lung, 140 dintre ei au raportat o schimbare a simțului mirosului. Doar 20 au declarat că starea lor s-a îmbunătățit.

Așa ne putem „antrena mirosul”

Cei care suferă de parosmie sau anosmie, care este pierderea permanentă a mirosului, pot face un ”antrenament” al mirosului.

Tot ce trebuie să facă este să miroasă mai multe arome puternice, de preferință uleiuri esențiale. Fiecare parfum trebuie adulmecat timp de cel puțin 20 de secunde.