Hotelierii din România, indiferent că este vorba de cei din Bucureşti, din provincie, de pe Litoral sau de pe Valea Prahovei, au fost nevoiţi să reducă tarifele percepute pentru cazare. Astfel, cu banii cu care anul trecut te cazai la un hotel de trei stele, acum poţi sta la un hotel de patru stele, iar cu banii cu care anul trecut te cazai la un hotel de patru stele acum poţi sta la un hotel de cinci stele! În Bucureşti, pe sistemul ospitalier de 5 stele, reprezentat de patru un
Hotelierii din România, indiferent că este vorba de cei din Bucureşti, din provincie, de pe Litoral sau de pe Valea Prahovei, au fost nevoiţi să reducă tarifele percepute pentru cazare. Astfel, cu banii cu care anul trecut te cazai la un hotel de trei stele, acum poţi sta la un hotel de patru stele, iar cu banii cu care anul trecut te cazai la un hotel de patru stele acum poţi sta la un hotel de cinci stele!
În Bucureşti, pe sistemul ospitalier de 5 stele, reprezentat de patru unităţi, preţul mediu pentru o cameră dublă rezervată la recepţia hotelului era, anul trecut, de 220 de euro, anul acesta ajungând la 160 de euro, o scădere de 27%.
La 4 stele preţul a coborât cu 25% , de la media de 160 de euro pe noapte la 120 de euro, anul acesta. La unităţile de 3 stele, scăderea a fost cea mai însemnată, 120 de euro în 2008, faţă de 95 de euro în 2009 (29%). Tariful unei camere duble la 2 stele a scăzut de la 63 la 56 de euro.
Nevoiţi să facă pachete mai avantajoase
Ionuţ Negoiţă, unul dintre proprietarii hotelului de 4 stele Rin Grand Hotel din Capitală, ne-a confirmat scăderea gradului de ocupare atât în Rin, cât şi în celelalte hoteluri din Confort Grup.
„O dată cu scăderea gradului de ocupare am fost nevoiţi să coborâm preţurile, mai ales că toţi au făcut reduceri, trebuia să facem şi noi. Am apelat în acest sens şi la pachete avantajoase, care includeau mai multe servicii. Un preţ bun te ajută să-ţi păstrezi clienţii. La Rin Grand Hotel gradul de ocupare a scăzut, anul acesta, cu 15-17%, faţă de anul trecut, iar la celelalte hoteluri cu mai mult, în jur de 28-30%, motiv pentru care preţul mediu de închiriere a trebuit să-l reducem cu 10-12%”, a declarat pentru capital.ro Ionuţ Negoiţă.
Tarife de 3 stele la hotel de 5 stele
Mircea Drăgici, project manager al departamentului Hoteluri CB Richard Ellis Eurisko, ne-a explicat că era de aşteptat să înceapă aceste reduceri, în primul rând din cauza contextului economic care afectează gradul de ocupare a hotelurilor.
„S-a dat startul acestor scăderi ale tarifelor în industria hotelieră la nivel naţional, a început o competiţie acerbă între unităţile hoteliere. S-a intrat în această vrie pentru că a scăzut clientela, iar pentru a o încuraja s-a recurs la scăderi de preţ, sau includerea mai multor produse în pachete. Se poate remarca pe piaţa bucureşteană o competiţie care nu mai ţine cont de clasificarea unităţilor, hoteluri de 5 stele care rivalizează la tarife cu altele de 3 stele. Interesant de văzut este când vor reveni la normal, pentru că un hotel de 5 stele nu poate menţine prea mult un tarif asemănător cu al unuia de 3 stele”, a declarat Mircea Drăgici pentru capital.ro.
Preţuri umflate în weekend pe litoral
Criza nu a iertat nici Litoralul, analiza CaptainGo marcând tendinţa clienţilor de a-şi scurta şederile la mare , de la clasicele concedii de 7 zile, la intrări de 2-3 zile, în general în weekenduri. De aceea, hotelierii de pe malul mării au recurs la practici mai puţin „ortodoxe”: vânzările la un preţ extra a camerelor pentru weekendurile cu cerere sporită, sub pretextul unor avantaja ca vederea la mare, situarea la etaje superioare, sau chiar cererea mare pentru perioada respectivă, metode neîncurajate la nivel de industrie.
Segmentul de 4 stele pe pe litoral a înregistrat o scădere de 23% a preţului mediu, de la 109 euro în sezonul 2008, la 84 de euro în 2009. Proprietari unităţilor de 3 stele au avut mai mult de suferit, fiind nevoiţi să reducă tarifele cu 27% anul acesta, de la o medie de 73 de euro, la 53 de euro.
Pe Valea Prahovei cele mai mari reduceri de tarife le-au avut hotelurile de 4 stele, care au scăzut preţurile cu 23%, de la 88 de euro, la 67 de euro pe noapte în 2009. La cele de 5 stele, aceeaşi cameră care acum are un tarif de 82 de euro, costa, anul trecut, 103 euro. Cele de 2 şi trei stele au avut scăderi de tarif ceva mai mici de 11% şi 13%, adică de la 45 la 40 de euro, respectiv de la 61 la 53 de euro.
Cele mai mici scăderi au fost înregistrate le-au făcut hotelierii din provincie, la unităţile de 3 stele, unde preţurile nu au scăzut decât cu 8%, de la un preţ mediu de 38 de euro pentru o cameră dublă în 2008, la 35 de euro, anul acesta.
Referitor la întreaga industrie, Ionuţ Negoiţă consideră că încă din primăvară o să înceapă să meargă mai bine afacerile hotelierilor, în sensul creşterii gradului de ocupare, dar depinde foarte mult de evoluţia economică.
Industria îşi va reveni odată cu economia
Mircea Drăghici susţine şi el că situaţia economică din prezent nu are cum să încurajeze industria. Turismul de business şi corporate au mult de suferit din cauză că majoritatea companiilor reduc bugetele de deplasări, de team-buildinguri ori alte conferinţe. În mod special, foarte afectate sunt unităţile de 4-5 stele, pentru că în această perioadă sunt vizate hotelurile cu tarife mai mici.
Concluziile studiului CaptainGo relevă faptul că, până la sfârşitul acestui an, hotelierii vor menţine tarifele curente, cu evidenta excepţie a unităţilor care organizează petreceri de Crăciun şi Revelion. Analiza mai menţionează că, în 2010 se aşteaptă o uşoară revigorare a industriei, însă după cum spun şi alţi reprezentanţi din sector, evoluţia este strâns legată de contextul economic.