În timp ce Rusia duce un război nemilos în Ucraina, provocând exodul a milioane de refugiați în țările vecine, companiile occidentale fug din Rusia. Închiderea a peste 800 de restaurante McDonald’s este cea mai bună dovadă a rezultatelor sancțiunilor, având în vedere că acesta a fost primul restaurant american deschis în această țară după destrămarea URSS.
Dar era pro-occidentală a Rusiei este pe sfârșite, lăsând loc renașterii naționalismului rus. Un astfel de naționalism este rezultatul direct al sufocării economice a țării prin sancțiuni ale Occidentului, arată o analiză publicată de Forumul Economic Mondial pe site-ul său. FEM consideră că sancțiunile Occidentului asupra Rusiei ar putea avea un adevărat efect de bumerang, unindu-i și mai mult pe rușii loviți de aceste sancțiuni, scrie weforum.org.
Occidentul pedepsește Rusia, sperând că o criza economică dramatică, provocată de sancțiuni, va pune capăt războiului sângeros împotriva Ucrainei. Dar, subliniază FEM, cei care cred că sancțiunile vor face Rusia să se răzgândească și să pună capăt războiului știu foarte puține despre țară, istoria ei și oamenii de-aici.
Rușii sunt obișnuiți cu frământările și instabilitatea
Rușii sunt obișnuiți cu frământările și instabilitatea. Ei au îndurat experimente sociale crude în timpul secolului al XX-lea și la începutul secolului al XXI-lea, făcute chiar de liderii lor politici. Cu excepția lui Mihail Gorbaciov, conducătorii ruși de după Al Doilea Război Mondial nu au fost nici pe departe democrați
Țara, a cărei participare în Primul Război Mondial a fost condusă de un țar slab, a ieșit sărăcită din acea conflagrație. Țarul a fost răsturnat de la putere de revolta bolșevică, iar crearea URSS a însemnat trimiterea a milioane de oameni în gulaguri și în lagăre și reprimări în masă.
Proprietatea privată a fost desființată, iar liderii politici au impus supunerea absolută a oamenilor față de statul sovietic. Încercările URSS de a-și extinde influența comunistă au dus la Războiul Rece. Apoi, dezintegrarea URSS a adus tulburări economice majore, șomaj și rate ridicate de sinucidere.
Rușii nu pot fi speriați de absența unor mărfuri
Cu siguranță, dacă ne gândim din punct de vedere istoric, rușii nu pot fi speriați de absența unor mărfuri, indusă de sancțiuni. Brandurile de modă de ultimă generație, iPhone-urile și mașinile străine au devenit parte din viața lor în ultimii 20 de ani, dar rușii le au de prea puțin timp pentru a nu-și putea imagina acum viața fără ele.
Majoritatea afacerilor de lux(McDonald’s e considerată o afacere de lux în Rusia) au funcționat în Moscova și regiunile învecinate, dar majoritatea covârșitoare a rușilor nu a avut parte de ele.
Din punct de vedere istoric, orice confruntare politică și economică i-a unit pe ruși,mai ales în fața unui inamic comun. Inamicul a fosdt mereu reprezentat de Occident.
Al Doilea Război Mondial și Războiul Rece au unit națiunea în jurul ideii de sacrificiu.
Ursul rănit, reprezentând națiunea rusă, nu e o excepție
De aceea, scrie FEM, strategia Occidentului de aplicare a unor scancțiuni s-ar putea întoarce împotriva sa. Nu toți rușii susțin războiul din Ucraina și guvernul care i-a târât în acest conflict. Dar toți rușii suferă de pe urma sancțiunilor și a crizei. Suferința lor este un lucru extrem de periculos: îi înfurie, iar unii ar putea dori să riposteze. Acest lucru provine din mentalitatea națională a rușilor, creată în epoca sovietică și care influențează și azi generațiile care au crescut în epoca post-sovietică.
Libertățile Occidentului sunt parțial atrăgătoare, deoarece, din punct de vedere istoric, rușii nu le-au avut niciodată. Nici libertatea de exprimare, nici autodeterminarea, nici călătoriile fără restricții.
În schimb, poporul rus este răbdător și devotat, în mod irațional, patriei, al cărei lider autocrat a început un război. Faptul ca țara lor a ajuns un paria nu este o noutate pentru ruși. Dar situația de-acum este extremă. Din acest motiv, avertizează FEM, șansele ca rușii să treacă și mai mult de partea guvernului, deoarece se simt respinși de comunitatea internațională, sunt mari.
Acest lucru va duce, probabil, la intensificarea regimului autocratic al lui Putin, sub pretextul restabilirii industriei și economiei țării în fața respingerii occidentale.
Încurajarea rușilor de a protesta față de regimul Putin, așa cum ar vrea Occidentul, același care a decis să taie orice legături cu Rusia, devine astfel un oximoron ideologic. Pedepsește oamenii pentru ceea ce face guvernul lor, în timp ce îi sufocă din punct de vedere economic.
În Siberia, regulile de siguranță sunt o chestiune de viață și de moarte. Una dintre ele este aceea de a lăsa mereu ursului o cale de scăpare. Ursul devine foarte agresiv când este rănit, încolțit și își protejează puii. Ursul rănit, reprezentând națiunea rusă, nu este o excepție.