Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a vorbit despre cazurile de miocardită la copii, după vaccinare, clarificând astfel temerile tuturor părinților. Care sunt explicațiile aduse de medic?
În cadrul unor declarații făcute la Digi 24, Valeriu Gheorghiță a dezbătut subiectul cazurilor de miocardită apărute la copiii care se vaccinează. Acesta susține că în cazul copiilor există două doze de vaccin, administrate la un interval de 21 de zile.
Valeriu Gheorghiță: Acel risc de miocardită, de care se teme toată lumea la copii, este foarte foarte mic
El a subliniat și faptul că înțelege temerile venite din partea părinților, care sunt absolut normale, referitoare la cazurile de miocardită, însă Valeriu Gheorghiță menționează încă o dată că riscul este unul foarte mic.
„Schema de vaccinare este constituită din două doze care se administrează la interval de 21 de zile, vorbim de o doză care este de 10 micrograme practic, o treime din doza care se face în mod curent la persoanele de peste 12 ani, iar datele de eficacitate și mai ales de siguranță, unde este principala temere, evident, a părinților și înțeleg absolut perfect această preocupare și această temere… sunt foarte bune, în sensul în care acel risc de miocardită, de care se teme toată lumea la copii, este foarte foarte mic”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.
El a dat exemplu situația din SUA, unde au fost raportate doar 12 cazuri de miocardită la milioane de doze, după cea de-a doua. Valeriu Gheorghiță a explicat totodată faptul că toate cazurile au fost foarte simple cu o recuperare rapidă, astfel încât părinții nu trebuie să se îngrijoreze.
”Vorbim în Statele Unite, unde sunt peste 37 de milioane de doze de vaccin pediatric administrat la 5 -11 ani, s-au raportat 12 cazuri de miocardită din 8,7 milioane de doze 2 administrate, pentru că după doza 2 s-au observat aceste cazuri.
Practic, rata de raportare la băieței este de 4 cazuri la un milion, față de rata de miocardită după COVID, la aceeași grupă de vârstă care este de 1 la 1.600 de cazuri. Deci cam aceasta este diferența și în toate cazurile raportate, evoluția a fost simplă, a fost o evoluție ușoară, cu o internare de câteva zile, cu evoluție, repet, cu recuperare completă în toate aceste situații”, a mai spus Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță, despre frecvența cazurilor de miocardită la copii
Valeriu Gheorghiță a adăugat că în cazul copiilor mai există o problemă și anume acel sindrom inflamator multisistemic pediatric, care se întâmplă și se raportează cu o frecvență de un caz la 3.000 de infectări cu SARS-CoV-2.
”Două cazuri au fost raportate la un milion de doze administrate, iar la băieței vorbim de patru cazuri la un milion de doze administrată. La copii mai este o problemă, la adolescenți în general și tineri, acel sindrom inflamator multisistemic pediatric, care se întâmplă, se raportează cu o frecvență de un caz la 3.000 de infectări cu SARS-CoV-2, iar din acest punct de vedere s-a observat foarte clar pe o analiză publicată de Centrul American de Control al Bolilor că vaccinurile au o eficiență de 91% în prevenirea acestor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice pediatrice și, mai mult decât atât, dintre cei care au avut nevoie de internare în terapie intensivă, ca urmare a unei astfel de complicații inflamatorii după COVID, niciunul nu era vaccinat”, a mai adăugat acesta.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a mai vorbit, încă o dată, despre importanța vaccinării. El a subliniat faptul că prin imunizare, copiii, tinerii, dar și adulții vor avea o boală asimptomatică, fără urmări grave.
”Protecţia oferită este de peste 91% față de boala simptomatică, adică să faci o infecție care se manifestă clinic cu simptome. Noi știm și toată lumea ar spune, pe bună dreptate, „da, dar, într-adevăr, copiii fac în general forme simptomatice sau forme ușoare și atunci care este rațiunea să vaccinez un copil care este aparent sănătos?”
Sunt cel puțin două motive: este acel motiv care este legat de prevenirea acelor complicații inflamatorii post-COVID, acele sindroame inflamatorii multisistemice; de asemenea, din internările cu forme moderat-severe la copiii din această grupă de vârstă, mai mult de jumătate dintre ei nu aveau istoric de boli cunoscute, istoric de boli cronice anterioare”, a mai declarat medicul.