„Efectul FMI”: Mai multe găuri la curea şi reducerea cheltuielilor cu miliarde de dolari

Din cauza deficitelor uriase lasate ca semn de bun ramas de catre guvernul liberal, se pune tot mai acut problema finantarii acestor deficite, care va fi suportata, evident, de catre noi, toti caci banii, indiferent de unde vor fi obtinuti, trebuie dati inapoi si cu dobanzi deloc mici, ci chiar dimpotriva. Una dintre solutiile propuse de catre unii economisti si oameni politici este aceea a incheierii unui acord cu Fondul Monetar International, care se afla in aceste zile in Romania intr-o asa-n

Din cauza deficitelor uriase lasate ca semn de bun ramas de catre guvernul liberal, se pune tot mai acut problema finantarii acestor deficite, care va fi suportata, evident, de catre noi, toti caci banii, indiferent de unde vor fi obtinuti, trebuie dati inapoi si cu dobanzi deloc mici, ci chiar dimpotriva.

Una dintre solutiile propuse de catre unii economisti si oameni politici este aceea a incheierii unui acord cu Fondul Monetar International, care se afla in aceste zile in Romania intr-o asa-numita misiune „de observare”.

De-a lungul timpului, FMI a inregistrat unele succese, dar si esecuri lamentabile si rasunatoare, totodata.

Una dintre tarile unde FMI a facut ravagii este Argentina, drept pentru care autoritatile din aceasta tara au realizat spoturi anti-FMI, transmise intens la televiziune, cu mesajul: „Dorim copiilor nostri sa traiasca intr-o tara in care nu sa nu stie ce este FMI”.     

Reputatul economist Daniel Dainau, fost ministru de finante (am facut aceasta precizare pentru a scoate in evidenta faptul ca nu vorbeste „din carti”, ci chiar are habar despre ce este vorba) ne-a declarat ca un acord cu FMI ar fi cea mai proasta solutie posibila, ultima la care ar trebui apelat.

„Un acord cu Fondul Monetar International nu este oportun in acest moment pentru Romania, fiind ultima solutie la care ar trebui sa apelam pentru ca, in esenta, acest lucru inseamna o reducere drastica a cheltuielilor si o crestere a taxelor. Practic, nu mai guvernam noi, ci FMI-ul. As putea spune, ironic, bineinteles, ca este si un avantaj, in sensul ca nu mai trebuie sa facem noi un program, pentru ca ni-l fac ei, iar noi trebuie doar sa executam”, a declarat pentru CAPITAL Daniel Dainau.

Un argument care sustine afirmatiile lui Daniel Daianu este informatia potrivit careia FMI a cerut, astazi, guvernului de la Ankara sa reduca cheltuielile bugetare cu aproape patru miliarde de dolari, dupa ce initial estimase aceasta reducere la aproximativ doua miliarde de dolari.

Se poate observa, pe viu, ca sa spunem asa, ca un „supliment” de doua miliarde de dolari taiati din salarii, pensii, invatamant, sanatate – adica tot ce tine de buget – reprezinta un mizilic pentru FMI.

Aceste cereri vin in contextul in care Turcia se afla in discutii cu FMI pentru incheierea unui acord de imprumut.