Este cea mai bună veste pentru iubitorii de cafea. Consumul cafelei decofeinizate, măcinate și instant a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și de deces prematur. Iată ce arată, mai exact, un studiu recent, efectuat în Australia.
Un studiu efectuat recent sugerează că un consum ușor până la moderat de cafea decofeinizată, măcinată și instant poate fi asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare. Aceste descoperiri nu pot confirma însă o relație directă cauză-efect între cafea și sănătate, scrie Gizmodo.
Oamenii de știință din Australia au analizat datele de la Biobank din Marea Britanie, un proiect de cercetare care urmărește starea de sănătate a britanicilor. Descoperirile au fost publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.
Băutorii de cafea au avut mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare
La începutul proiectului, voluntarii au spus care sunt obiceiurile lor de alimentație, inclusiv cantitatea obișnuită și tipul de cafea pe care o beau. Cercetătorii s-au concentrat pe 450.000 de voluntari, care nu aveau nicio boală cardiovasculară diagnosticată la începutul studiului, și aveau vârsta de peste 40 de ani. Apoi le-au urmărit starea de sănătate pe o perioadă de urmărire de 12 ani.
În comparație cu cei care nu consumau cafea, băutorii de cafea au avut mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare și de a muri, din orice cauză, în acea perioadă.
Au existat unele diferențe subtile în beneficiile asociate cu cantitatea și tipul de cafea consumată.
Ce s-a observat la cei care au băut zilnic două-trei cești de cafea decofeinizată, măcinată sau instant
Persoanele care au băut zilnic două-trei cești de cafea decofeinizată, măcinată sau instant au avut cele mai mari reduceri ale riscului mortalității. Cei care au băut una până la cinci cești pe zi de cafea măcinată și instant au fost cel mai puțin probabil să sufere de aritmie sau de bătăi neregulate ale inimii.
Și alte studii anterioare au sugerat că un consum moderat de cafea este mai mult decât benefic pentru oameni. Australienii spun însă că studiul lor este unul dintre puținele care a analizat în mod special la tipul de cafea pe care îl beau oamenii.
Beneficiile probabile ale cafelei nu provin doar din cofeină
Rezultatele, susțin ei, indică faptul că beneficiile probabile ale cafelei nu provin doar din consumul de cofeină, ci din alte ingrediente și, eventual, din modul în care este preparată această băutură.
Unele dovezi au sugerat, de exemplu, că anumiți compuși, numiți diterpene, pot crește riscul colesterolului LDL (tipul „rău”), iar acești compuși uleioși sunt întâlniți mai ales în cafeaua măcinată și nefiltrată.
„Cofeina este cel mai cunoscut component al cafelei, dar băutura conține peste o sută de componente biologic active. Cel mai probabil, compușii fără cofeină sunt responsabili pentru relațiile pozitive dintre consumul de cafea, bolile cardiovasculare și o viață mai lungă”, a declarat autorul studiului, Peter Kistler, cercetător la Institutul de Cercetare a Inimii și Diabetului din Melbourne.