Ce se întâmplă în organism dacă mănânci usturoi în fiecare zi, timp de o săptămână. Decizia de a consuma un cățel de usturoi crud în fiecare zi este, cu siguranță, una dintre cele mai ciudate și cele mai neașteptate.
În plus, usturoiul este un stimulent gastro-intestinal, ceea ce înseamnă că nu trebuie consumat în cantitați impresionante seara și poate irita stomacul dacă este mâncat noaptea.
De aceea, persoanele care au probleme cu digestia ar trebui să-l evite. Există totuși numeroase beneficii pe care usturoiul le aduce organismului.
Iată ce a descoperit experimentul făcut de Fitandwell.
1. Aspectul pielii se îmbunătățește
Una dintre cele mai vizibile schimbări a fost că tenul a devenit mai luminos. Usturoiul are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, care ar putea îmbunătăți sănătatea pielii prin combaterea microorganismelor care cauzează acneea.
Din păcate, nu există suficiente cercetări semnificative disponibile pentru a susține acest lucru și nu este clar dacă aceste calități antimicrobiene ar afecta pielea atunci când se consumă usturoi pe cale orală.
Roxana Ehsani, dietetician, susține că „usturoiul poate reduce inflamația, care poate juca un rol în îmbunătățirea sănătății pielii prin reducerea riscului de a face acnee sau alte afecțiuni ale pielii”.
Usturoiul este plin de vitamine și minerale, de care organismul are nevoie pentru funcționarea normală și pentru sănătate. Vitamina C și vitamina E sunt cele mai importante. Usturoiul este bogat în aceste vitamine care promovează sănătatea și corpul vă va mulțumi dacă luați zilnic doza recomandată.
2. Un sistem digestiv mai bun
Usturoiul este un aliment bogat în FODMAP (Carbohidrați cu lanț scurt) așa că e bine să nu fie consumat de cei cu probleme biliare sau ale ficatului.
Veți observa o oarecare iritație digestivă în prima zi, dar s-ar putea să dispară până la sfârșitul săptămânii. Poate că sistemul digestiv este mai adaptabil decât am crede.
Usturoiul crud poate provoca dureri de stomac, cu simptome precum balonare, arsuri la stomac și gaze, spune Ehsani.
„Este considerat un aliment cu conținut ridicat de FODMAP, deci poate provoca tulburări gastro-intestinale crescute sau disconfort”, subliniază ea.
Pe de altă parte, usturoiul conține fibre prebiotice. Acestea ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală prin hrănirea bacteriilor bune din sistemul digestiv.
În plus, are proprietăți prebiotice care încurajează creșterea bacteriilor intestinale benefice, susținând un microbiom intestinal sănătos.
Un sistem digestiv care funcționează bine duce la o mai bună absorbție a nutrienților și poate ajuta la prevenirea problemelor gastrointestinale.
3. Respirație urât mirositoare
La capitolul rezultate mai puțin dorite, veți constata o respirație urât mirositoare. Aceasta persistă chiar și cu o curățare bună a dinților.
Explicația e simplă: usturoiul conține compuși ai sulfului, care provoacă un miros puternic sau respirație urât mirositoare.
4. Echilibrează nivelul zahărului din sânge
Persoanele care se confruntă cu niveluri fluctuante de zahăr în sânge pot beneficia de încorporarea usturoiului în rutina de dimineață. Studiile sugerează că poate crește sensibilitatea la insulină și poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, ajutând persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2.
Cu toate acestea, este esențial să consultați un medic înainte de a face modificări semnificative în obiceiurile alimentare.