Efectele terapeutice ale teiului sunt extrem de multe și, probabil, cunoscute de cei mai mulți. Alături de mușețel, mentă și sunătoare, teiul este una dintre cele mai populare ingredinte de ceaiuri pentru români. Frumos mirositorul tei este calmant, reduce riscul formării cheagurilor de sânge, curăță rinichii și ficatul de toxine.
Florile de tei au efecte terapeutice asupra sănătăţii și sunt recomandate atât de medicina naturistă cât și de cea științifică, potrivit doctorulzilei.ro.
Florile de tei trebuie culese doar atunci când vremea este uscată, nu în zilele ploioase sau cu umezeală crescută. Este important de verificat dacă pe flori există diverse insecte ori paraziți.
Teiul conţine zaharuri, mucilagii, taninuri, uleiuri esenţiale, glucozide, flavonoide, mangan şi vitamine, fiind excelente remedii pentru multe afecțiuni.
Bun pentru ficat și rinichi
Dintre nenumăratele efecte terapeutice, remarcăm că florile de tei fluidizează sângele, reduc riscul formării cheagurilor de sânge, curăță rinichii și ficatul, previn formarea calculior renali și biliari, ameliorează tulburările funcționale ale aparatului digestiv care apar pe fond de stres, tratează afecțiunile căilor respiratorii superioare – răceală, gripă, tuse, bronșită, desfundă nasul, reglează temperatura corpului, stimulează transpirația, elimină toxinele, scad febra, reduc inflamațiile și ameliorează migrenele, potrivit doctorulzilei.ro.
Liniștirea sistemului nervos inducând o stare de bine este o altă binefacere a teiului deoarece florile conțin ulei esențial care are efect aromoterapeutic de calmare și relaxare.
Totodată conțin compuși antiinflamatorii și quercitină, un antioxidant puternic, taninuri astringente și mucilagii cu efect calmant.
Modul optim de preparare
Atenție, frunzele de tei nu se fierb. Se adaugă peste o lingură de flori de tei uscate, 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 3-4 minute, atât cât ceaiul să aibă o culoare gălbuie-ruginie, după care se strecoară.
Dacă florile se lasă mai mult la infuzat sau se fierb, ceaiul devine roşu-maroniu intens, și nu se mai poate bea pentru că devine toxic.
Ceaiul din flori de tei este indicat și în curele de slăbire, deoarece are efect diuretic și elimină apa reținută în exces în organism.
Ceaiul din flori de tei mai poate fi preparat dintr-o lingura de flori adaugata la 250 ml de apa clocotita. Se acopera ibricul timp de 5-10 minute, iar apoi ceaiul este strecurat. Se vor consuma 1-2 cani pe zi, indulcite cu miere sau zahar, potrivit sfatulmedicului.ro.
Infuzia din ceai de tei se prepara prin adaugarea a 25 g de flori la 250 ml de apa clocotita si 5 g de bicarbonat de sodiu. Pentru infuzia cu rol sedativ se adauga 20 g de flori la un litru de apa fierbinte. Se consuma o cana dupa masa de seara si una inainte de culcare.
Băile din frunze de tei vor fi preparate din 500 g de planta la 3 litri de apa. Baia va dura maxim 15-20 min, la o temperatura de 37 grade C.