Efectul neştiut pe care-l au morcovii în organism! E indicat să-i mănânci zi de zi

suc de morcovi

Sursă: Dreamstime

Morcovii sunt dovada că nu tot ceea ce are gust bun este și nociv pentru organism. Considerați o gustare foarte delicioasă, morcovii oferă un surplus de beneficii pentru sănătate, iar cel mai cunoscut este acela că ne ajută să avem o vedere mai bună.

Morcovii sunt apreciați în special pentru conținutul ridicat de caroten. În organism, acesta este transformat în vitamina A, importantă pentru aproape toate sistemele corpului, în special pentru ochi, potrivit Healthdigest.

Morcovii contribuie la îmbunătățirea vederii și la întărirea capilarelor ochilor. Dieteticianul Lauren Manaker subliniază că luteina și vitamina A din morcovi pot reduce considerabil riscul de orbire nocturnă și al anumitor boli oculare.

Îmbunătățesc digestia și pot scădea nivelul zahărului din sânge

Morcovii conțin peste 88% apă, la care se adaugă și acid glutamic, dar și proteine și fibre, foarte multe vitamine necesare organismului, precum vitaminele B și C și calciu.

Pentru cei aflați la dietă, morcovii pot fi o gustare sănătoasă și extrem de benefică. Pe lângă faptul că sunt săraci în calorii, morcovii sunt sățioși și ne ajută să nu mâncăm des. Potrivit Healthline, morcovii pot îmbunătăți digestia și pot scădea nivelul zahărului din sânge, fiind considerați o gustare ideală pentru persoanele care au diabet.

Reduc riscul apariției anumitor tipuri de cancer

Consumul de morcovi poate aduce și unele beneficii pe termen lung organismului. Calciul și vitamina K din morcovi pot îmbunătăți sănătatea oaselor. În plus, Institutul American de Cercetare a Cancerului a constatat că un consum regulat de morcovi poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer.

Consumul regulat de morcovi poate avea și efecte bune asupra pielii, ajutând la prevenirea arsurilor solare. Cu toate acestea, o dietă care conține prea mulți morcovi poate avea un efect neașteptat: excesul de beta-caroten din sânge poate da pielii o culoare portocalie. Aceasta se numește carotenemie. Este inofensivă și va dispărea odată ce nu mai mâncăm prea mulți morcovi.

Îmbunătățesc sănătatea cavității bucale

Consumul zilnic al unui morcov crud este suficient pentru curățarea danturii, dar și morcovii procesați oferă anumite beneficii. Aceștia fortifică dinții și gingiile, îmbunătățesc aprovizionarea cu sânge și previn lipirea bacteriilor de dantură.