Reducerea tarifelor pentru convorbirile în roaming este o veste bună pentru utilizatori, dar efectele asupra operatorilor de telefonie mobilă se socotesc în pierderi de zeci de milioane de euro.

Scăderea tarifelor de roaming în Uniunea Europeană va avea un impact negativ mai pronunţat asupra operatorilor din ţările ai căror cetăţeni călătoresc des în străinătate. Conform unui studiu realizat de CEE Equity Research, divizie a Erste Bank, Austria va fi cea mai afectată de scăderea tarifelor de wholesale roaming (tarifele de interconectare angro, practicate între operatori). Totuşi, potrivit autorilor studiului, impactul, deşi negativ, nu va fi semnificativ.

De exemplu, marja de profit brut inregistrată de Telekom Austria pentru aceste servicii se ridică la 60%-70%. „Estimăm că impactul asupra EBITDA în 2007 se va situa între 32 şi 41 de milioane de euro, lucru nesemnificativ, din moment ce compania a avut un profit brut de 1.907 milioane de euro în 2006“, spun autorii studiului. Potrivit acestora, după 2008, vor fi afectate şi veniturile din „retail roaming“ (tariful perceput utilizatorului final). În total, în 2008, impactul reducerii tarifelor în roaming va duce la scăderea EBITDA Telekom Austria cu 64 până la 83 de milioane de euro.

Magyar Telecom va fi mai puţin afectată de aceste scăderi, EBITDA companiei urmând să scadă, în 2008, cu 9,4 – 13,03 milioane de euro. Impactul asupra operatorului polonez TPSA va fi de 8,5 – 11,1 milioane de euro, iar asupra filialei cehe a Telefonica – O2, de 23,7 – 31 milioane de euro. Studiul aminteşte că efectele asupra operatorilor vor determina scăderea investiţiilor, creşterea tarifelor pentru alte servicii şi o profitabilitate mai redusă. Noile reglementări ar reduce marja profitului wholesale de la 75% la 50% şi marja în retail de la 33% la 20%.

Tot Austria ar fi cea mai afectată piaţă şi la tarifele de roaming la utilizatorul final, deoarece la o populaţie de 8,2 milioane de locuitori primeşte 20 de milioane de turişti anual. În schimb, Polonia prezintă cel mai mic risc în privinţa veniturilor roaming provenite din segmentul de retail, deoarece acestea sunt direct influenţate de numărul turiştilor polonezi plecaţi în străinătate, care repreznită doar 27% din populaţia ţării.

Telekom Austria generază cele mai mari venituri din roaming (258 milioane de euro) în comparaţie cu celelalte companii care au fost luate în considerare la efectuarea studiului. Veniturile din roaming reprezintă 10% din veniturile totale ale grupului, în timp ce TPSA Polonia are cele mai mici venituri din aceste servicii: 75 milioane de euro.

Tarifele mari în roaming nu s-au micşorat nici după ce operatorii au introdus oferte speciale, care includ minute gratuite în roaming lunar. Aceasta şi pentru că majoritatea clienţilor nu călătoresc lunar în străinătate, şi minutele rămân neconsumate. Potrivit Comisiei Europene, tarifele de roaming, atât wholesale cât şi retail, sunt nejustificat de ridicate, nefiind bazate pe costuri. Operatorii taxează apelurile în roaming cu 300%-400% mai mult decât apelurile locale. În plus, din cauza lipsei de transparenţă în ceea ce priveşte tarifele, 40% dintre europeni nu înţeleg foarte bine costurile apelurilor în roaming. În luna martie, miniştrii telecomunicaţiilor au căzut de acord asupra limitării tarifelor, atât wholesale cât şi retail. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a sugerat un plafon de 0,52 euro pe minut pentru un apel iniţiat în roaming şi 0,25 euro pe minut pentru apelurile primite.

În a doua jumătate a lunii mai, Parlamentul European va vota o marjă de 0,40 – 0,52 euro pe minut pentru apelurile efectuate din roaming şi de 0,15 – 0,25 euro pe minut pentru apelurile primite.

Potrivit GSM Association, piaţa roamingului în UE a fost estimată la 8,53 miliarde de euro în 2005, reprezentând 5,7% din veniturile sectorului de telefonie mobilă. Tarifele roamingului au impact asupra 147 de milioane de cetăţeni UE, din care 110 sunt clienţi business şi 37 de milioane sunt turişti. Circa 80% din apelurile efectuate din roaming sunt direcţionate către ţara-mamă. Penetrarea roamingului în UE este destul de mică, doar o treime din utilizatori efectuând apeluri în roaming, în timp ce penetrarea telefoniei mobile, în 2006, a fost de 103% la nivelul UE. 

8,53 mil. de euro

la atât a fost estimată, în 2005, piaţa roamingului în UE, reprezentând 5,7% din veniturile sectorului de telefonie mobilă

39-2227-15conjunctura18.jpg