Reclamă mascată în cadrul jurnalelor de știri, plasare nemarcată de produse sau depășirea timpului acordat pentru spoturile publicitare. Dacă ai răbdare să urmărești într-o seară posturile românești, este imposibil să nu observi aceste încălcări grave ale legii audiovizualului. Din când în când, CNA-ul lasă impresia că se face că muncește și mai dă vreun avertisment sau, mai rar, câte o amendă. Bineînțeles, vorbim de sume insignifiante, care în loc să-i sperie pe șefii televiziunilor, le provoacă crize de râs. Da, legea este de vină pentru sancțiunile mult prea ușoare, dar și aplicarea ei mai lasă de dorit…
Cu toate că acolo sunt câțiva oameni de calitate, nu știu pe nimeni care să aibă o părere bună despre CNA. Stigmatul numirilor politice afectează puternic credibilitatea celor care trebuie să sancționeze derapajele periculoase din audiovizual. Totuși, una dintre ultimele măsuri luate, înjumătăţirea perioadei de acordare a licenţei OTV din cauza propagandei politice, mă face să cred că membrii CNA cunosc legea și că sunt capabili să o aplice.
Din păcate, măsura nu are darul de a schimba în vreun fel peisajul audiovizual autohton. OTV nu este singura televiziune care face propagandă politică, dar este singura sancționată. E drept, totul a fost mult prea evident, dar acest lucru era necesar pentru ca mesajul să fie pe înțelesul telespectatorului otevist. Alte televiziuni, cu un public un pic mai dezghețat, își permit să joace cartea jurnalismului quality – în esență este tot un mare bluf, dar făcut fără zâmbete pe buze. Normal, dacă ești atent, nu te poți lăsa păcălit: jocuri politice s-au făcut, se fac și se vor face.
Pentru Dan Diaconescu, măsura CNA nu este un capăt de țară. La nevoie, el mai are acces la o televiziune care, în timp record, poate deveni ceea ce este OTV-ul. În plus, Dan Diaconescu are motive întemeiate să înceapă adevăratul circ, strategia de victimizare, și astfel capitalul său electoral va crește “fără număr”. Dacă îl mai cercetează și DNA-ul pentru vreo ipotetică evaziune fiscală – aici este de urmărit ciudata insolvență a televiziunii – are toate șansele ca la prezidențiale să ajungă în turul al doilea. Iar acolo niciodată nu știi ce se mai poate întâmpla…
Efectul pervers al unei măsuri necesare
3 aprilie 2012, 22:50
Ultima modificare în 4 aprilie 2012, 01:50
O instituție politizată, obtuză, inutilă. Dacă s-ar face un referendum, sunt convins că cei mai mulți români ar vota pentru desființarea Consiliului Național al Audiovizualului. Nu-ți trebuie un ochi avizat, este suficient un IQ peste medie și o minimă cultură ca să realizezi că mai toate televiziunile încalcă, zi de zi, legea.
Etichete:
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ţării cât mai puţin lapte!
- Manual de câștigat alegerile locale
- De ce sunteţi nervoşi?
- Provocările retailului modern
- Eram pregătiţi să ieşim din criză?
- Sistemul privat de sănătate. Un adult tânăr
- Bucurați-vă că nu sunteți în Spania!
- Se întoarce lebăda neagră
- Mirajul redevenţelor din deşert
- Unde și de ce se duc românii când se duc?