Dar tot mai mulți părinți sunt debusolați și nu știu dacă este bine sau nu să-și vaccineze copiii cu a treia doză. Cât de mare va fi cererea pentru doza a treia de vaccin la copii rămâne de văzut. Deocamdată, copiii sunt printre cei mai nevaccinați din Statele Unite, alături de adulții tineri, informează Whyy.org.

Medicii din SUA continuă să susțină că vaccinarea cu doza booster este importantă în continuare, dar și mai presantă este vaccinarea copiilor care nu au primit deloc serul. Rata actuală de vaccinare este prea mică față de ceea ce ar fi necesar pentru a proteja copiii, afirmă specialiștii.

„Fiecare copil care a ajuns în secția mea și care avea COVID era nevaccinat. Unii dintre ei pentru că erau prea mici, dar alții, care ar fi putut fi vaccinați, nu au fost vaccinați pentru că părinții lor au ales să nu o facă”, a declarat dr. Jonathan Miller, director la Nemours Children’s Health.

El a precizat că majoritatea celor pe care i-a tratat avea probleme respiratorii, cum ar fi pneumonia, sau afecțiuni inflamatorii multisistem. Medicul a subliniat că varianta Omicron a crescut numărul de infecții, mai ales în rândul copiilor.

Copiii de peste 12 ani pot primi a treia doză la cinci luni după a doua

Copiii între 12 și 15 ani care au primit două doze de vaccin Pfizer sunt eligibili pentru doza booster. Asta pentru că imunitatea conferită de vaccinuri scade în timp. Vaccinurile actuale, deși încă protejează împotriva formelor severe ale bolii, sunt mai puțin eficiente în prevenirea variantei Omicron.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care sunt imunocompromiși și au fost vaccinați cu două doze sunt eligibili pentru doza booster. Datele arată că multe persoane imunocompromise nu produc suficienți anticorpi chiar și după primele două doze. Dar studiile recente arată că anticorpii cresc după administrarea unei doze suplimentare.

Copiii de peste 12 ani pot primi a treia doză la cinci luni după cea de-a doua. Copiii imunocompromiși cu vârsta de peste 5 ani pot primi a treia doză la cel puțin 28 de zile după a doua doză.

Niciun caz de miocardită sau pericardită

Datele de la 6.300 de adolescenți din Israel, cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, care au primit doza booster, nu au arătat niciun caz de miocardită sau pericardită. Evenimentul advers rar a fost raportat anul trecut mai ales în rândul băieților tineri, după a doua doză de vaccin pe bază de ARNm.

Doza de vaccin este de 10 μg/doză, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, diferită față de cea pentru copiii cu vârsta peste 12 ani și adulți, care este de 30 μg/doză.