Pe lângă creşterea uşoară a preţurilor, mai ales la apartamentele cu două camere şi la garsoniere, programul “Prima Casă” a avut şi un alt efect.

Astfel, în ultimele două săptămâni din iulie proprietarii au fost mai rigizi în ceea ce priveşte negocierea preţurilor iniţiale, ei fiind dispuşi să scadă, în cele mai bune cazuri, cu 10% valorile stabilite la început, spre deosebire de iunie, când acest procent de reducere a preţului iniţial putea fi chiar şi de 20%.

Programul „Prima Casă” a adus o undă de încredere, iar unda de încredere se reflectă într-o cerere mai mare pe piaţa imobiliară, potrivit MagazinulDeCase.ro.

Creşteri la preţul de strigare în Bucureşti şi Cluj

Astfel, în Capitală, în luna iulie preţul de strigare mediu pentru garsoniere s-a ridicat la 50.600 de euro în iulie, înregistrându-se o creştere de 6% faţă de luna iunie (47.600 de euro). În cazul apartamentelor de două camere, valoarea medie este de 75.700 de euro pentru iulie, mai mult cu doar 1,5% faţă de iunie, când preţul mediu de strigare era de aproximativ 74.500 de euro. Cât priveşte apartamentele cu trei camere, diferenţa de preţ mediu pe cele două luni e aproape nesemnificativă – în iulie valoarea medie este de 105.000 de euro faţă de cei 106.000 de euro înregistraţi în iunie, diminuarea procentuală fiind de doar 0,9%.

Şi în Cluj s-a observat o creştere a preţurile apartamentelor cu două camere, pentru „Prima Casă”, cu aproximativ 17% în luna iulie, faţă de iunie 2009.

Astfel, în iulie, preţul mediu pentru un apartament de două camere din Cluj se situează în jurul valorii de 59.200 de euro, în luna iunie această valoare fiind de aproximativ 51.000 de euro. Valoarea medie ar mai putea creşte în perioada următoare, fără a depăşi pragul de 60.000 de euro. „Programul Prima Casă aduce o schimbare de trend in dinamica preţurilor: după o scădere majoră a apărut o creştere bruscă până la valoarea de 60.000 euro”, a declarat Matei Maloş, director general al MagazinulDeCase.ro.

Aparent, programul “Prima Casă” nu a influenţat piaţa imobiliară din judeţele Braşov, Dolj, Timiş sau Constanţa. Dar dacă analizăm ce s-a întâmplat în Bucureşti sau Cluj este foarte posibil ca efectul să se producă şi în aceste judeţe.

Preţurile medii continuă să scadă

În ceea ce priveşte preţurile medii însă, tendinţa este în continuare de scădere a pentru cele trei tipuri de imobile, în majoritatea judeţelor, nu doar în Capitală. Astfel pentru garsoniere scăderea este de 12,9%, pentru apartamentele cu două camere cu 11,1% şi pentru cele cu trei camere cu 12,6%.

MagazinulDeCase.ro este primul serviciu online românesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari, în baza unui preţ fix, fără  comision.

SURSA: MagazinulDeCase.ro