Sancţiunile impuse de Occident asupra Rusiei, dar şi decizia de a cere plata gazelor în ruble, ceea ce nu a fost pe placul anumitor clienţi, a dus la o scădere masivă a exporturile de gaze ale Gazprom. Ce indică datele companiei după primele cinci luni din 2022?
Exporturile ruseşti de gaze naturale au fost puternic lovite după debutul invaziei din Ucraina! Ce indică datele după primele cinci luni ale anului?
Exporturile de gaze ale Gazprom, mai mici cu aproape 30%
Gazprom a redus cu 27,6% exporturile de gaze în intervalul ianuarie-mai 2022, faţă de perioada similară a anului trecut.
Totul se datorează sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, din cauza războiului din Ucraina, dar şi refuzului unor clienţi de a plăti gazele în ruble, transmite agenţia EFE.
„Vânzările în străinătate au fost de 61 miliarde metri cubi, cu 27,6% mai mici (minus 23,2 miliarde metri cubi) faţă de aceeaşi perioadă din 2021”, se arată într-un comunicat oficial al gigantului rus de stat.
Exporturile „se realizează în conformitate cu solicitările confirmate”, mai transmit reprezentanţii companiei.
Ce se întâmplă cu depozitele subterane de gaze ale Europei?
Gazprom a citat datele Gas Infrastructure Europe, conform cărora depozitele subterane de gaze europene conţin 10,4 miliarde metri cubi de gaze, şi vor avea nevoie de 42 miliarde mc în plus pentru a atinge 90% din capacitate.
Totuşi Europa are încă timp să înmagazineze o cantitate suficientă de gaze pentru a face faţă unei ierni normale, a indicat compania rusă
„În perioada ianuarie-mai 2022, Gazprom, conform datelor preliminare, a extras 211,4 miliarde metri cubi de gaze. Asta înseamnă cu 4,8% mai puţin (minus 10,6 miliarde mc) comparativ cu anul trecut”, se mai arată în comunicatul Gazprom.
Cresc exporturile de gaze către China
La nivel intern, furnizările Gazprom au fost chiar mai mari în anumite perioade, cum ar fi luna mai.
Mai precis, furnizările interne s-au menţinut în primele cinci luni la nivelul din 2021, deşi în mai au fost mai mari cu 17,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Rusia a trecut printr-una dintre cele mai reci luni mai de când se fac monitorizări.
„În acest context, furnizările de gaze către consumatorii ruşi au marcat 22 de recorduri zilnice, din ultimii 10 ani. Majoritatea recordurilor au avut loc în a doua jumătate a lunii şi între 3 şi 5 mai au fost stabilite trei recorduri istorice absolute zilnice”, transmite Gazprom.
Gigantul rus a mai indicat că exporturile de gaze în China prin gazoductul Sila Sibiri (Forţa Siberiei) continuă să crească.