Până la invadarea Ucrainei, Rusia producea aproximativ 11 milioane de barili de țiței pe zi, dintre care exporta aproximativ 7 milioane de barili zilnic. Dar sancțiunile devastatoare și boicotarea produselor Rusiei au perturbat comerțul și au redus cererea, forțând Moscova să-și reducă oferta. Uniunea Europeană plănuiește, de asemenea, o interzicere totală a țițeiului rusesc.
Valul de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei a determinat o scădere a producției de petrol cu un milion de barili de țiței în fiecare zi, dar aceasta este doar o „picătură într-un ocean în comparație cu impactul pe care miza Occidentul”, potrivit lui Mike Muller, șeful Vitol pentru piețele din Asia, cel mai mare trader independent de petrol din lume.
„Dacă este vorba de doar un milion de barili pe zi, înainte ca UE să închidă ușa țițeiului rusesc, atunci nu este consecința sancțiunilor pe care au prevăzut-o”, a spus Muller.
Vitol a declarat luna trecută că va înceta comercializarea petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2022, infomează Businessinsider.
Încasări de 66 miliarde dolari din exporturile de combustibili fosili
Rusia a realizat încasări de 66 miliarde dolari din exporturile de combustibili fosili în cele două luni de când a invadat Ucraina, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, publicat săptămâna trecută. Volumul veniturilor a fost la aproximativ jumătate din cele 147 de miliarde de dolari înregistrate pentru întregul an 2021, în contextul în care prețurile energiei au crescut puternic la începutul acestui an.
Există încă multe țări din Asia, Africa și America Latină care nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei, a spus Muller.
China și India cumpără petrol rusesc la un preț extrem de avantajos
„Multe zone ale economiei mondiale se află într-un punct de răscruce, în special cele mai mari două state din lume care încearcă să găsească modalități de a avea acces la petrolul rusesc”, a spus Muller, referindu-se la China și India.
Chiar dacă SUA nu mai cumpără petrol rusesc, Rusia rămâne unul dintre cei mai mari producători și exportatori de petrol la nivel mondial. Potrivit Forbes, nu există o modalitate de a elimina complet petrolul rusesc de pe piață fără a crește considerabil prețul combustibililor fosili (chiar și până la 200 de dolari pe baril).
În plus, pe măsură ce prețurile globale la petrol cresc, resursele Rusiei devin din ce în ce mai atractive. În prezent, China și India, de exemplu, cumpără petrol rusesc la un preț extrem de avantajos.
Producţia de petrol a Rusiei a început să scadă în martie şi s-a redus cu aproximativ 7,5% până la mijlocul lunii aprilie
Statele Unite au interzis importurile de petrol rusesc, în timp ce sancţiunile occidentale împotriva navelor şi băncilor ruseşti au afectat comerţul cu petrol, una din sursele cheie de venituri ale Moscovei. Uniunea Europeană ia, de asemenea, în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc.
Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 40%
Nivelul declinului producţiei ar fi cel mai semnificativ din anii 1990, când industria petrolului era afectată de lipsa investiţiilor.
Producţia de petrol a Rusiei a început să scadă în martie şi s-a redus cu aproximativ 7,5% până la mijlocul lunii aprilie.
Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 40% de la începutul anului din cauza temerilor că invazia Ucrainei va produce un șoc de ofertă, va alimenta inflația și va genera presiune asupra economiilor europene. Țările UE au convenit deja să elimine treptat importurile de cărbune din Rusia, dar nu au ajuns la un consens cu privire la un embargo petrolier. Ungaria a spus că nu poate susține propunerea în forma sa actuală, deoarece se teme de consecințele privind securitatea energetică a țării.