Efectul trecerii la ora de iarnă asupra percepției timpului este un subiect de interes crescut. Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu care investighează modul în care perturbările externe pot influența percepția noastră asupra timpului.
Trecerea la ora de iarnă
Trecerea la ora de iarnă în 2024 va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie, când, în România, ceasurile se vor da înapoi, transformând ora 4:00 în ora 3:00. Această schimbare va aduce întrebarea: te demoralizează întunericul mai timpuriu sau te bucuri de o oră în plus pentru a te odihni dimineața? Oamenii de știință au realizat un studiu pe această temă, iar rezultatele sunt cu adevărat interesante, conform cotidianului britanic The Guardian.
„Sunt interesat să încerc să înțeleg cum se simte atunci când viața de zi cu zi este perturbată de o forță externă: simți că ai mai mult sau mai puțin timp și niveluri mai mari sau mai scăzute de bunăstare?” este întrebarea profesorului Ruth Ogden de la Universitatea Liverpool John Moores, care este în fruntea studiul.
Cum ne influențează trecerea la ora de iarnă
Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu care examinează cum perturbările externe influențează percepția timpului la oameni. Ogden a început să se intereseze de această arie de cercetare după ce a fost implicată într-un accident de mașină în timpul studiilor universitare, experiență în care a simțit o încetinire a timpului.
„Timpul este un element extrem de trecut cu vederea al psihologiei. Viețile noastre sunt structurate de un ceas și cu toții avem o reprezentare internă a timpului, dar înțelegem foarte slab modul în care oamenii percep timpul și dacă am putea modifica experiențele oamenilor în timp pentru a crea îmbunătățiri ale bunăstării”, se arată în studiu.
De asemenea, cercetătoarea a analizat cum alte evenimente semnificative din punct de vedere emoțional, inclusiv pandemia de Covid, pot distorsiona percepția noastră asupra timpului, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu durerea cronică.
„Am descoperit că oamenii care se descurcau bine și aveau niveluri mai scăzute de anxietate, depresie sau stres au experimentat o izolare relativ rapidă, în timp ce persoanele care au avut o izolare lentă erau aceia care erau mai izolați social, deprimați sau mai puțin mulțumiți niveluri de interacțiune socială”, a spus Ogden.
„Ridică această idee interesantă că experiența noastră de timp este încorporată în traume”, a spus Ogden.