În cadrul unui interviu oferit pentru HotNews, dr. Gindrovel Dumitra a fost întrebat dacă există un risc de dezvoltare a miocarditei sau pericarditei în cazul vaccinării împotriva COVID-19 a copiilor, în contextul în care mulți părinți își pun o astfel de întrebare odată cu demararea campanei de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani în România.
În acest sens, medicul explică că majoritatea cazurilor de miocardită apar la adolescenții cu vârsta de peste 14 ani, iar rata de apariție este una foarte mică, adică unul-două cazuri de apariție a miocarditei la un milion de doze de vaccin administrate.
Pe de altă parte, medicul a subliniat faptul că rata de apariție a miocarditei la un copil care trece prin boala COVID este de 17 ori mai mare.
„Discutăm despre un risc de miocardită după vaccinare care este real, el există într-adevăr. A fost constatată la copiii cu vârste de la 14 ani până la 20 și ceva de ani – copii și adolescenți. Rata de apariție a acestui fenomen, din ce am constatat, este mai ridicată la băieți”, a spus medicul pentru sursa citată.
Totodată, el a subliniat faptul că există mai multe ipoteze referitoare la incidența în cazul acestei grupe de vârstă, însă lucrurile nu pot fi încă explicate.
„Există destul de multe ipoteze în ceea ce privește această incidență crescută la această grupă de vârstă. Lucrurile nu pot fi explicate pe deplin din punct de vedere științific în acest moment. Rata de apariție este una foarte mică – vorbim despre unul-două cazuri de apariție a miocarditei la un milion de doze de vaccin administrate”, a adăugat acesta.
Riscurile vaccinării și riscurile infectării cu COVID-19
Medicul a explicat faptul că miocardita, dar și pericardita sunt caracteristici ale infectării cu noul coronavirus decât ale vaccinului.
„Pe de altă parte, rata de apariție a miocarditei este de 17 ori mai mare în cazul în care copiii respectivi se îmbolnăvesc de COVID-19. Practic, miocardita, pericardita și alte complicații reprezintă mai mult o caracteristică a bolii COVID-19 decât a vaccinării.
Vorbim, practic, despre o reactogenitate crescută în special la proteina S, care este conținută pe suprafața virusului. Iar această cantitate de proteină S la care este supus organismul unui copil sau al unui adult este de câteva mii de ori mai mare în cazul îmbolnăvirii decât în cazul vaccinării”, a mai spus doctorul.
Dr. Gindrovel Dumitra a mai adăugat că părinții care decid să nu își vaccineze copiii trebuie să fie conștienți că îi expun în fața unui risc de câteva mii de ori mai mare.
„Practic, în momentul în care cineva decide să nu își vaccineze copilul, de fapt alege să îl expună la un risc de câteva mii de ori mai mare de a se îmbolnăvi și de a fi expus proteinei S într-o cantitate mult mai mare decât în cazul vaccinării, astfel că șansa de a dezvolta miocardită este mult mai mare”, a mai adăugat acesta.