Stabilizarea inflaţiei şi continuarea scăderii dobânzii de referinţă a BNR va spori atractivitatea creditului în lei, care va lua locul celui în euro. În consecinţă, piaţa rezidenţială îşi va reduce dependenţa de „Prima Casă“, odată ce băncile vor dezvolta credite ipotecare în condiţii similare, consideră Dimitra Marini, directorul general al EFG Eurobank Property Services Romania.
„În condiţiile în care indicatorii macro-economici ai României vor continua să se stabilizeze, în special inflaţia, şi dobânda de referinţă a BNR va continua să scadă, cel mai probabil va apărea o atractivitate sporită a creditului în lei. Acesta va putea să compenseze în curând restricţionarea accesului la creditul în euro, preferat de cumpărătorii locali până acum. Ceea ce în final va duce la reducerea dependenţei pieţei rezidenţiale de programul «Prima Casă» şi la dezvoltarea unor credite ipotecare în condiţii similare“, a declarat Dimitra Marini într-un interviu pentru Capital.
Potrivit acesteia, sprijinul pe care „Prima Casă“ îl oferă sectorului rezidential le permite proprietarilor de apartamente noi să spere că vor vinde locuinţele puse pe piaţă.
Băncile ţin falimentele sub control
În ciuda restricţiilor de pe piaţa financiară şi a necesităţii curăţării portofoliilor imobiliare, este puţin probabilă o înmulţire „explozivă“ a insolvenţelor şi falimentelor în sectorul rezidenţial, apreciază reprezentantul EFG Eurobank. Marini admite că există posibilitatea înmulţirii acestor cazuri în acest an, comparativ cu 2011, dar acest lucru nu va duce la o scădere dramatică a preţurilor, cum preconizează unii analişti, deoarece băncile active în piaţă doresc să evite astfel de situaţii.
„Situaţiile critice cu care se confruntă unii dezvoltatori trebuie privite diferit de la caz la caz, unele proiecte au încă posibilitate de redresare şi se bucură de sprijinul investitorilor şi al finanţatorilor, în vreme ce alte proiecte nu au o şansă reală de a se salva fiind construite pornind de la presupuneri nerealiste“, menţionează Dimitra Marini.
Degradarea clădiriilor rezidenţiale impune o rată de înlocuire de minim 1% pe an, explică Marini. În Bucureşti, această rată nu a fost atinsă decât în 2008, în ultimii 20 de ani. În restul perioadei, rata de înlocuire, în Bucureşti, nu a fost decât de 0,3-0,7% pe an, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Marini spune că piaţa rezidenţială are un anumit recul între momentul generării cererii şi livrarea ofertei, acesta este în medie de circa 12-18 luni. Începând cu efectele pregnante ale crizei acest termen de livrare a unităţiilor rezidenţiale a crescut constant ajungând până la dublarea lui.
Citeşte şi