România este una dintre țările greu afectate de lipsa a forței de muncă, pentru că cu greu mai sunt găsiți oameni bine pregătiţi. Scăderea demografică, sistemul educaţional învechit, mirajul salariilor vestice sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la pierderea oamenilor competenţi. La lipsă acută a forţei de muncă se adaugă şi tendinţa de automatizare. Companiile vestice şi asiatice, au găsit soluţia la lipsa specialiştilor şi a stabilităţii umane: roboţii.
Automatizarea – pentru afaceri competitive
Automatizarea nu este doar alternativă la lipsa resurselor umane, ci șansa de a eficientiza linia de producție, ocazia de a crește randamentul și de a mări capacitatea de lucru. Dacă în urmă cu câţiva ani se vorbea de roboți industriali, braţe robotice, şi roboți colaborativi în marile companii și în domeniile ce necesită precizie maximă, lucrurile s-au modificat. Aceştia au devenit indispensabili şi în sectoarele mai mici, în domenii cheie de transport, sortare, securitate.
Avantajele utilizării unui robot industrial
România nu stă încă foarte bine la capitolul automatizare, fapt ce se observă în randamentul companiilor, în volumul de lucru dar şi în perioadele blocate din pricina resurselor umane limitate. Cifrele arată ca state dezvoltate economic precum Corea de Sud, Germania, Singapore au un număr mare e roboți industriali, dar şi faptul că rata șomajului în aceste țări este foarte scăzută. Se poate înțelege că automatizarea este un factor de dezvoltare, nu o soluție de a elimina varianta umană din proces. În fapt un robot industrial este gândit elegant şi poate colabora cu omul pentru a eficientiza procesul de producție.
Un robot industrial poate îndeplini sarcinile grele pentru oameni, dar şi pe cele repetitive care obosesc psihic angajații. Este clar că integrarea de roboți mărește perioada de lucru, deci crește şi cifra de producție. Se poate înțelege că programul de lucru automatizat este diferit de cel agreat pentru echipele umane. Cu un arsenal bine gândit, se poate ajunge la program non-stop de lucru cu minimum de resurse.
Un robot industrial este ușor de setat şi de manevrat, în funcție de necesități. Tehnologia robotică este avansată, varietatea de roboți industriali de pe piaţa este mare. Şi softurile sunt gândite să răspundă necesităților actuale de lucru. Roboții sunt flexibili şi răspund provocărilor din companiile mici, mijlocii sau mari. Pot fi setați rapid să îndeplinească sarcinile, în funcție de particularitățile sarcinilor reușesc să îndeplinească sarcinile perfect! Datorită versatilităţii un robot industrial se pliază pentru afaceri mici şi mijlocii, pentru activități repetitive, şi pentru cele ce necesită precizie.
Dacă vorbim de siguranța la locul de muncă, clar un robot industrial este soluția pentru un mediu foarte sigur. Aceştia sunt gândiţi ca resurse eficiente care uşurează sarcinile angajaţilor, permiţându-le acestora să se orienteze către activităţi mai puţin obositoare. Roboţii industriali crează un mediu sigur pentru toţi participanţii umani implicate în etapele de producție, transport, montaj.