«Prima Casă» a ajuns la numărul 4. În cei doi ani de când este funcţional, prin programul „Prima Casă“ au fost acordate 43.323 garanţii în valoare de 1,6 miliarde euro, potrivit ultimelor date ale Fondului de Garantare pentru IMM-uri (FNGCIMM). Pentru „Prima Casa 4“, până la această dată, s-au acordat circa 3.240 garanţii, în valoare de 63.229.000 euro.
„Plafonul pentru „Prima Casă 3“ s-a epuizat, fiind acordate 5.115 garanţii, în valoare de 105.235.000 euro“, potrivit oficialilor FNGCIMM. În ceea ce priveşte primele două etape ale programului, pentru „Prima Casă 1“ s-au acordat 18.554 garanţii, în valoare de 771,4 milioane euro, iar pentru „Prima Casă 2“ s-au acordat 16.414 garanţii, în valoare totală de 658,9 mil. euro.
„Primul Siloz“ va fi regândit
Premierul Emil Boc a solicitat regândirea programului „Primul Siloz“, prin care fermierii pot contracta credite cu garanţii de stat pentru depozitarea cerealelor, deoarece acesta nu funcţionează la capacitatea pentru care a fost iniţial gândit. Măsura va fi luată pentru că doar 88 din cele 278 de certificate de depozit (cu o valoare de 600 milioane lei) eliberate prin program de Fondul de Garantare a Creditului Rural sunt acum în circulaţie. Valoarea acestora se ridică la aproape 270 milioane lei.
„Primul Tractor“ se întoarce
După ce anul trecut a funcţionat doar timp de o lună, programul „Primul Tractor“ a fost readus în actualitate în această vară. „Au fost vândute doar 154 de tractoare, pentru că după o lună programul a fost suspendat. Acum, aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a Ghidului de finanţare a programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare, după care programul poate demara“, ne-a declarat Gheorghe Popescu, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, care gestionează programul.
Cum Ghidul a fost publicat marţi, 16 august, programul, cunoscut şi sub titulatura „Rabla pentru tractoare“, poate reîncepe. Astfel, proprietarii de tractoare pot acum să înlocuiască un vehicul vechi cu unul nou, beneficiind de o primă de casare de până la 17.000 lei (4.000 euro), dar nu mai mult de 40% din preţul de achiziţie fără TVA al unui tractor nou. Programul demarat acum se desfăşoară până la finele anului 2013 şi va fi finanţat dintr-un buget de 51 milioane lei.
„Primul Calculator“ a ajuns la un sfert de milion de elevi
„EURO 200“ este de fapt cel mai vechi program de acest fel. Numit şi „Primul Calculator“, programul a fost introdus încă din anul 2004 şi vizează acordarea de calculatoare elevilor şi studenţilor cu venituri reduse, cu un venit brut pe membru de familie de sub 150 lei. În practică, elevul primeşte un cupon de 200 euro, pe care îl poate utiliza la orice magazin de comercializare a calculatoarelor. În perioada 2004-2011, au beneficiat de acest program aproape 225.000 de elevi şi studenţi, din care 21.559 în cursul acestui an.
„Rabla“ şi-a dublat valoarea
Programului de înnoire a parcului auto naţional, cunoscut şi sub denumirea de „Rabla“, de bucură de succes, autorităţiile fiind nevoite să dubleze suma alocată, la 456 milioane lei. Astfel, Guvernul a suplimentat cu 60.000 numărul de tichete valorice care pot fi acordate anul asta. „Au fost distribuite 92.000 de tichete din cele 120.000 alocate pentru acest an“, ne-a precizat Gheorghe Popescu, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, care derulează programul.
Anul trecut, pentru program au fost alocate 722 milioane lei şi au fost scoase din uz aproape 190.000 de autovehicule mai vechi de zece ani. În acelaşi timp, prin program au fost achiziţionate aproape 63.000 de maşini noi, dintre care aproape jumătate de producţie autohtonă.
Programul tinerilor întreprinzători, la început de drum
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani pot primi finanţare nerambursabilă de maximum 10.000 euro pentru înfiinţarea de microîntreprinderi, prin „Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri“.
„Până la data de 16 august, au fost depuse 1.162 planuri de afaceri. În plus, toate cele 3.030 SRL-Debutant înmatriculate până la data de 12 august la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului beneficiază de facilităţi (chiar dacă nu depun un plan de afaceri în vederea obţinerii alocaţiei financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro).
Ei beneficiază de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru cel mult patru angajaţi pe perioadă nedeterminată şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare“, potrivit oficialilor Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM. Bugetul alocat pentru anul 2011 este de 21.000.000 lei, suma acoperind acordarea de alocaţii financiare nerambursabile pentru aproximativ 550 de planuri de afaceri.
1,6 miliarde de euro este valoarea garanțiilor acordate de stat beneficiarilor programului „Prima Casă“, în cei doi ani de funcționare.
Eficiența programelor statului care sprijină debutanţii în viaţă şi afaceri
27 august 2011, 00:14
Ultima modificare în 27 august 2011, 03:14
Programele guvernamentale naţionale de sprijin al antreprenorilor din diverse domenii şi al tinerilor au deja o istorie de câţiva ani în spate. Mai jos, principalele programe şi efectele produse.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- UPDATE: Bernanke spune că nu va tipări bani
- Nemţii, mai bogaţi ca oricând
- Sberbank vrea să plătească un preţ mai mic pentru Voksbank
- Zona euro va supravieţui, afirmă laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie
- Joseph Stiglitz: „Tiparniţa de bani nu va salva economia americană”
- APDRP: 50 milioane euro de la UE pentru împăduriri
- Roubini: Până la sfârșitul anului, americanii se apucă de tipărit bani
- The Economist : Economiile din Europa de Est, un oarecare calm în mijlocul furtunii
- American Express a încheiat parteneriat cu Mercedes Benz
- TVA-ul de 9% pentru alimentaţia din turism, doar dacă permite economia