”Efortul de consolidare fiscală care continuă va pune România într-o situaţie bună pentru aderare, pentru a îndeplini ţintele de a intra în anticamera euro şi apoi de a intra în zona euro. Este la latitudinea autorităţilor române să discute cu autorităţile europene, atunci când sunt gata, pentru a intra în zona euro şi cred că multe dintre reforme pe care le susţinem împreună, inclusiv pe partea fiscală, pe partea de reforme structurale, le vor oferi uneltele necesare pentru a intra în zona euro”, a spus Capannelli, citată de Agerpres. Ea a subliniat că data de intrare în zona euro este una pe care statul respectiv o decide, împreună cu instituţiile din Uniunea Europeană, iar România va intra în zona euro, acest aspect fiind menţionat în Tratatul de Aderare.

În opinia acesteia, aderarea la zona euro poate funcţiona ca o ancoră pentru accelerarea reformelor. ”Credem că am putea avea o creştere de 4 – 5% în condiţii de macrostabilitate şi asta este foarte important pentru a reduce decalajele faţă de celelalte ţări din zona euro. O accelerare sustenabilă a creşterii economice ne va ajuta să intrăm în zona euro. Cu cât suntem mai aproape ca nivel de dezvoltare în momentul în care aderăm faţă de ţările dezvoltate cu atât mai bine pentru noi din punctul de vedere al gestionarii unor eventuale şocuri asimetrice, care vor putea apărea”, a arătat Cătălin Păuna, World Bank Senior Country Economist.

Cătălin Păuna susţine că agenda de creştere este foarte importantă pentru România şi că ţara noastră are potenţial pentru a îmbunătăţi creşterea economică prin 'îndepărtarea acelor obstacole care blochează valoarea adăugată în activităţi cu productivitate redusă'.