“Referitor la cazurile de Sindrom Hemolitic Uremic înregistrate în Franţa si Germania, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), printr-o evaluare a riscului realizată în cooperare au concluzionat că germenii plantei schinduf constituie cea mai probabilă legătura dintre cele două focare de contaminare cu E.coli”, se arată într-un comunciat de presă al ANSVSA.
Schindufu, denumit şi fân grecesc sau regional molotru, este o plantă erbacee din familia leguminoaselor, întrebuinţată ca nutreţ pentru vite sau folosită în bucătărie şi în medicină. Seminţele de schinduf se folosesc în ţările asiatice drept condiment: fie uscate, adăugate în amestecuri tradiţionale (curry), fie încolţite ca o verdeaţă picantă, în salate.
Cele două autorităţi europene au demarat investigaţiile, având  ca ipoteză  de  bază considerarea germenilor de plante ca sursă de contaminare, în special cei ai plantei schinduf, care sunt frecvent comercializaţi şi consumaţi în amestecuri de salate.
“Sub acest aspect, se face recomandarea fermă de a nu se consuma germeni de plante sau seminţe încolţite în formă crudă, în salate, ci doar bine gătite”, se mai arată în document.
Similar situaţiei din Germania, şi cazurilor de îmbolnăvire cu E.coli înregistrate în Franţa, pacienţii au fost monitorizaţi şi testaţi pentru a evidenţia bacteria cauzatoare. În ambele situaţii a fost confirmată tulpina de E.coli O104:H4.
Ancheta epidemiologică, aflată în desfăşurare, este orientată pe mai multe aspecte: identificarea sursei de contaminare, trasabilitatea alimentelor suspicionate, avertizarea medicilor şi recomandări pentru populaţie.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, Comisia Europeană, autorităţile competente din Statele Membre şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă colaborarea pentru finalizarea anchetei epidemiologice în cazul focarelor de E.coli.
Un instrument important pentru derularea eficientă a acestui proces este Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, utilizat pentru schimbul rapid de informaţii, viteza de reacţie în aceste situaţii fiind vitală în majoritatea cazurilor.