Iata acum ca nici guvernul condus de Mugur Isarescu nu se dezminte. Pe ultima suta de metri, inainte de venirea delegatiei Fondului Monetar International, cabinetul a aprobat hotararea de guvern prin care compania germana Continental si americanii de la Solectron au primit facilitati. Sigur, mai putin decat sperasera si negociasera, dar mai mult decat vor obtine de acum incolo oricare alti investitori. Cele doua companii sunt ultimele carora Guvernul le-a facut hatarul inainte de a desfiinta hot
Iata acum ca nici guvernul condus de Mugur Isarescu nu se dezminte. Pe ultima suta de metri, inainte de venirea delegatiei Fondului Monetar International, cabinetul a aprobat hotararea de guvern prin care compania germana Continental si americanii de la Solectron au primit facilitati. Sigur, mai putin decat sperasera si negociasera, dar mai mult decat vor obtine de acum incolo oricare alti investitori. Cele doua companii sunt ultimele carora Guvernul le-a facut hatarul inainte de a desfiinta hotararea care permitea acordarea acestor scutiri de plata la taxele datorate bugetului.
Reactia celorlalte firme, romanesti si straine, care au investit sume considerabile de bani in economia acestei tari, a fost dura. Este normal sa fie asa. In incercarea de a pastra numele Continental in Romania, au fost discriminati toti ceilalti.
Problema nu este neaparat legata de facilitati, ci de fair-play. Obiceiul de a favoriza anumite interese de afaceri, fara a tine seama de restul actorilor din piata a atras asupra Romaniei eticheta „neseriozitate”. Dovada sta nivelul investitiilor straine, aflat la unul dintre cele mai scazute praguri din istoria postdecembrista. Cu atat mai mult cu cat chiar in declaratiile membrilor Guvernului este o mare doza de cinism. Intrebat de ce nu s-a acordat acelasi tratament preferential si unei companii romanesti care indeplinea criteriile, un oficial a raspuns, pur si simplu, ca: „firma romaneasca nu are unde sa plece, oricat ar fi de nemultumita”. Cu alte cuvinte, daca nemtii de la Continental pleaca, ne arata lumea cu degetul. Daca o afacere romaneasca da faliment, nu-i nimic, nu stie nimeni, treaba lor.
Este foarte adevarat ca premierul Mugur Isarescu a declarat ca are de gand sa introduca in legislatie prevederi care sa scuteasca de taxe vamale orice importuri de utilaje pentru productie. Ceea ce este un pas inainte. Dar este la fel de adevarat ca cele doua companii amintite mai sus au primit mai mult de atat.
Printr-o singura semnatura, Guvernul a acordat un ajutor de stat care viciaza concurenta si distruge si mai mult, daca era posibil, increderea ca in Romania se pot face afaceri oneste.