Florin Barbu a oferit mai multe informații. O decizie privind prețurile la 12 produse de bază va fi luată după ce Consiliul Concurenței va finaliza un raport solicitat de Ministerul Agriculturii. Acest raport ar trebui să ofere o analiză detaliată a adaosului comercial aplicat pentru produsele procesate intern, comparativ cu produsele importate.
Florin Barbu așteaptă un raport de la Consiliul Concurenței
Deși acest raport trebuia să fie gata încă din 31 decembrie 2024, se pare că termenul a fost depășit, iar Ministerul Agriculturii așteaptă în continuare finalizarea analizei. După primirea raportului, va urma o decizie în cadrul comitetului de monitorizare și, ulterior, în coaliția de guvernare, care va include și o decizie politică privind modul de implementare a măsurii.
„Așteptăm Consiliul Concurenței. Avem 12 produse transmise către Consiliul Concurenței să ne facă un raport în comitetul de monitorizare. Vrem să vedem cu adevărat adaosul comercial practicat pe produsele procesate în România și adaosul comercial practicat pentru produsele care vin din import.
Trebuia adus acest raport încă din 31 decembrie 2024. Așteptăm acest raport și sigur că împreună vom lua o decizie în acest comitet și bineînțeles, va fi și o decizie până la urmă politică, după prezentarea acestui raport, în coaliția de guvernare”, a spus ministrul la Conferința Națională „TASTE THE FUTURE 2025 – AGRI-FOOD & RETAIL SUMMIT”.

Ministerul Agriculturii beneficiază de un buget substanțial în 2025
Ministrul a subliniat că Ministerul Agriculturii beneficiază de un buget substanțial în 2025 și că, în 2024, a alocat 1,5 miliarde de euro sub formă de granturi pentru fermierii din România. Acesta a adăugat că nu consideră că vor exista tăieri bugetare care să afecteze programele în curs de desfășurare, subliniind că scopul este de a sprijini dezvoltarea sectorului de procesare în România.
Conform ministrului, cele trei ramuri fundamentale ale agriculturii românești – vegetal, zootehnie și procesare – trebuie să evolueze concomitent pentru a asigura o dezvoltare echilibrată și d durată.
„Ministerul Agriculturii beneficiază de un buget în anul 2025 destul de consistent și în anul 2024, pe lângă fondurile europene, Ministerul Agriculturii a dat granturi către fermieri de 1,5 miliarde euro.
Nu cred că vor fi afectate programele (n.red. de tăieri bugetare), pentru că vrem să dezvoltăm acest sector de procesare în România, sectorul tehnic, pentru că, cele trei paliere importante din agricultura din România – vegetal, zootehnie și procesare – trebuie să meargă concomitent și în paralel, astfel încât să dezvoltăm corect toate aceste ramuri din agricultura din România”, a completat ministrul.