Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt - entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de cereale în numele statului egiptean - va continua să importe grâu pentru a-şi majora rezervele strategice, a anunţat duminică ministrul Aprovizionării, Ali Moselhy, potrivit Reuters.
"GASC va continua să importe în scopul de a-şi crea rezerve strategice. Nu ne putem opri, trebuie să continuăm importurile din toate sursele, pentru constitui o rezervă. Sunt obligatorii importurile de grâu, ulei, zahăr", a declarat Ali Moselhy pentru Reuters.
Acesta a adăugat că suma din buget care ar urma să fie cheltuită pe subvenţionarea alimentelor se ridică la 86 de miliarde de lire egiptene (4,73 miliarde de dolari), o creştere semnificativă după ce lira s-a depreciat semnificativ, în urma flotării monedei naţionale în luna noiembrie.
"Cu siguranţă există o creştere, dacă luăm în considerare ce se întâmplă cu dolarul şi cu devalorizarea monedei – noi importăm 60% din grâul de care avem nevoie deci trebuie să alocăm acea sumă pentru subvenţionarea alimentelor", a explicat ministrul Aprovizionării.
De asemenea, Moselhy a afirmat că nu există planuri de schimbare a conducerii GASC.
În ultimele luni, Egiptul a cumpărat cantităţi de grâu fără precedent de pe pieţele globale, traderii fiind de părere că autorităţile de la Cairo încearcă să ţină pasul cu dependenţa crescută a populaţiei de pâinea subvenţionată.
În primele două săptămâni din luna martie, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt a cumpărat aproape un milion de tone de grâu, inclusiv din România, adică aproape 20% din cantitatea cumpărată pe întreaga perioadă a anului trecut.
Traderii susţin că această frenezie a importurilor reflectă o nouă realitate pentru o ţară care este deja cel mai mare importator mondial de grâu: egiptenii consumă din ce în ce mai multă pâine subvenţionată, ceea ce afectează finanţele statului şi pune presiune asupra autorităţilor pentru a menţine livrările.
Trei traderi au declarat pentru Reuters că, începând din luna noiembrie 2016 şi până în prezent, consumul lunar de grâu al statului egiptean a crescut cu aproape 200.000 de tone. Ministerul egiptean al Aprovizionării susţine că majorarea importurilor nu are legătură cu consumul ci este destinată creşterii stocurilor. Însă un trader a subliniat că cele două lucruri sunt legate. "Consumul de grâu a crescut de la 700.000 de tone la 900.000 de tone astfel că sunt nevoiţi să-şi majoreze rezervele strategice", a declarat traderul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Costul vieţii a crescut în Egipt după ce în luna noiembrie a anului trecut autorităţile de la Cairo au decis să floteze moneda naţională, care între timp a pierdut jumătate din valoare, ceea ce a afectat veniturile reale ale multor egipteni. În condiţiile în care creşterea preţurilor la alimente şi băuturi a trecut de 40% în luna februarie, excepţia notabilă este pâinea subvenţionată începând din 1977.
Luna trecută au avut loc proteste în mai multe oraşe din Egipt după ce o reformă destinată reducerii contrabandei cu făină de către producătorii de făină a lăsat mii de egipteni fără raţiile zilnice de pâine. Deşi protestele au fost mici ele arată ce se poate întâmpla dacă importurile nu ţin pasul cu cererea sau preţurile cresc. "Subvenţia la pâine nu va fi modificată", a declarat ministrul Aprovizionării, Ali Moselhy, într-o conferinţă de presă organizată imediat după proteste.
La 40 de ani după ce preşedintele Anwar Sadat a introdus subvenţiile care între timp au devenit imposibil de eliminat, pâinea subvenţionată se vinde pentru doar 0,05 lire egiptene (0,0028 dolari) bucata, adică aproape o zecime din preţul pe piaţa liberă.
Trei producători de pâine subvenţionată susţin că afacerile lor au explodat după ce Guvernul a flotat moneda naţională, unul dintre aceşti producători declarând că în prezent foloseşte 30 de saci de făină pe zi faţă de 20 înainte. "Orezul şi macaroanele sunt scumpe şi nu există alte alternative", a declarat la rândul său preşedintele Asociaţiei producătorilor de pâine, Abdullah Ghorab, care estimează că în ultima vreme consumul a crescut cu 15%.
Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt, un cumpărător atât de important încât achiziţiile sale influenţează preţurile mondiale, încearcă să ţină pasul cu consumul intern. În ultimele două luni, GASC a cumpărat 2,38 milioane tone de grâu, cu ocazia mai multor licitaţii printre care şi două licitaţii uriaşe din ultimele două săptămâni la care a achiziţionat aproximativ un milion de tone de grâu. În urma acestora, achiziţiile totale de grâu ale GASC în sezonul 2016-17 au ajuns la 5,6 milioane tone, o creştere de 25% faţă de cantitatea totală de 4,5 milioane tone achiziţionată anul trecut. (Sursa: Agerpres)